26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde müteahhitler harçlardan muaf mı?

Kentsel dönüşümde müteahhitler harçlardan muaf mı?

Kentsel dönüşüm kapsamındaki binalar bazı harç ödemelerinden muaf tutuluyor. Peki, kentsel dönüşümde müteahhitler de harçlardan muaf mı?



KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MÜTEAHHİTLER HARÇLARDAN MUAF MI?

6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliği 16. Maddesine göre:

a) İlgili kurum veya gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alman harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaftır.

b) Riskli alanlarda gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerince, İlgili kurum adına değil de kendi adlarına uygulamada bulunulması halinde, riskli alanlardaki yapıların mevcut alanları için daha önce belediyelerce alman harç ve ücretlere ilave olarak, sadece kullanım maksadı değişiklikleri ile yapı alanındaki artışlar için hesaplanan harç ve ücret farkları alınır.

Kentsel dönüşümde müteahhitler harçlardan muaf mı?

c) Uygulama alanındaki mevcut yapıların İmar Mevzuatına uygun olup olmadığına bakılmaksızın, (a) ve (b) bentlerinde belirtilen vergi, harç ve ücret muafiyetleri uygulanır.’’ denilmektedir. Kentsel Dönüşüm kapsamında bu maddelerdeki düzenlemelere göre harçlardan muafiyet söz konusudur. Burada müteahhit veya vatandaş ayrımı yapılmamıştır, dolayısıyla muafiyet bütün olarak değerlendirilmektedir; ancak söz edildiği üzere bu muafiyet yukarıdaki madde hükümlerine göre gerçekleşir.

 

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları 2022!

Tapu dairesine gitmeden satış yapılabilir mi?

Tapu hissedarları nasıl öğrenilir?


Geri Dön