25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümün şartları neler?

Kentsel dönüşümün şartları neler?

Türkiye'de risk bulunan alanlardaki binalar veya risk bulunan alanda olmasa da riskli olan yapılar yıkılıyor ve yerine yeni binalar inşa ediliyor. Bu faaliyetlerin için bazı şartlar gerekiyor. Peki, kentsel dönüşüm için gerekli şartlar neler?



Türkiye genelinde bir süredir yürütülmekte olan kentsel dönüşüm uygulaması vatandaşlar tarafından bekleniyor. Riski alanlarda ve riskli binalarda oturan vatandaşlar, 'Kentsel dönüşüm nedir? Kentsel dönüşüm şartları nelerdir?' gibi soruların yanıtlarını araştırıyor. Sözcü'de yer alan habere göre; kentsel dönüşümde aranan şartlar riskli yapı ve alana göre değişebiliyor. 

İşte kentsel dönüşüm şartları...

KENTSEL DÖNÜŞÜM NE DEMEKTİR?

Ülkemiz deprem kuşağında yer alıyor. 1999'da yaşanan Gölcük ve Düzce depremlerinin ardından yapıların güvenliği sürekli gündemde. Kentsel dönüşüm ile, ülke genelinde bulunan depremlere karşı dayanıksız olan yapılar baştan aşağı yenileniyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞARTLARI NEDİR?

Kentsel dönüşüm kapsamında, riskli alanlarda bulunan binalar veya riskli alanda yer almasa da riskli olan yapılar yıkılıyor ve yerine yeni binalar inşa ediliyor. Bu süreçte hak sahiplerine birtakım yardımlar sağlanıyor. Bu yardımlar arasında kira yardımı ve kredi desteği bulunuyor. 

Bir yapının kentsel dönüşüme dahil olması ve hak sahiplerinin bu yardımlardan faydalanabilmeleri için yapının riskli olması gerekmekte.

Riskli yapı, riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak belirlenen yapıdır ve kentsel dönüşümden faydalanabilir. 

Riskli yapı tespiti ise maliklerden birinin başvurduğu lisanslı firma tarafından gerçekleştiriliyor.

İstanbul'da depremde hemen yıkılacak 36 bin bina var!

Murat Kurum: 5 yılda 1.5 milyon konut dönüştürülecek!


Geri Dön