20 / 04 / 2024

Kiracıyı evden çıkarma şartları 2022 neler?

Kiracıyı evden çıkarma şartları 2022 neler?

Ev ya da işyerini kiraya veren ancak bazı nedenlerden dolayı kiracısını çıkarmak isteyen mal sahipleri tahliyeyi hukuka uygun olarak yapmak istiyor. Peki, kiracıyı evden çıkarma şartları 2022 neler?



4- YENİ MALİKİN İHTİYACI

Kiradaki evi satın alan yeni malikim ihtiyacı durumunda, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. 

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

5- KİRACININ İFLAS ETMESİ

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir.
Kiracının kendisine verilen sürede güvence vermemesi halinde kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshetme hakkına sahip olur.

6- KİRACININ TEMERRÜDÜ

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.

7- ÖZENLE KULLANMA VE KOMŞULARA SAYGI GÖSTERME BORCUNA UYULMAMASI
 
Kiracı, gayrimenkulü sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle mükellef oluyor.

Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur.

Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshetme hakkına sahiptir.
 

Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?

DASK fiyatları 2022 ne kadar?

Tapu döner sermaye harcı ne kadar?


Geri Dön