26 / 04 / 2024

Kripto para dolandırıcılığı 14 milyar dolarla rekor kırdı!

Kripto para dolandırıcılığı 14 milyar dolarla rekor kırdı!

Son bir senedir yatırımcıların ilk tercihi olan kripto para borsası vurgun haberleri nedeniyle de dünya gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. 2021 yılında  kripto para borsasında vurgunlar yüzde 81 oranında arttı.



Kripto paralar, tüm dünyada en çok konuşulan konulardan biri olmaya devam ediyor. 2021 senesinde 15 binden fazla kripto para biriminin halka açık işlem görmesi, kripto para piyasanın büyüklüğünü ortaya koyuyor.

Popülerliğine gittikçe devam eden ve bir senede oldukça fazla değer kazanan kripto paralar, yatırım yapmak isteyenlerin önceliği haline gelirken çok sayıda dolandırıcı için de ideal bir hedef haline geliyor.

2021 yılında kripto para ile yasa dışı işlemler de yüzde 80 artarak 14 milyara çıktı Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, yaşanan artışa rağmen, kripto paralarda işlem hacmi artışı sebebiyle yasa dışı faaliyetlerin kripto para işlem hacmindeki payı yüzde 0,60’dan yüzde 0,15’e geriledi.

Chainalysis’e göre 2021 senesinde 7,7 milyar değerinde kripto para dolandırıcılığı yapıldığını ve bunun 2020’ye göre yüzde 81 artış anlamına geldiğini belirten Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, dolandırıcılık ve hırsızlık faaliyetlerine karşı 5 tavsiyeyi paylaşarak yatırımcıları dikkatli olmaları hususunda uyarıyor.

Kripto para dolandırıcılığı 14 milyar dolarla rekor kırdı!

Dolandırıcılık gelirlerindeki keskin yükselişe karşın kripto para birimi kayıplarının ana kaynağı olarak rug pull adı verilen halı çekme dolandırıcılığı başı çekiyor. Halı çekme, kripto para geliştiricilerinin bir projeyi terk ettiği ve yatırımcıların fonlarıyla ortadan kaybolduğu yeni bir dolandırıcılık türüdür. 2020'de dolandırıcılık vakalarının sadece yüzde 1'i halı çekme yöntemiyle gerçekleşirken, bu oran 2021'de yüzde 37'ye çıktı. 

Kripto Paralarınızı Siber Suçlulara Kaptırmamanız için 5 İpucu

Siber saldırganların 2021 senesinde 7,7 milyar değerinde kripto para çalması birçok yatırımcıyı endişelendiriyor. Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, kripto para yatırımcılarının mağdur olmaması için dikkate almaları gereken 5 ipucunu söyleyerek olası tehlikelere karşı bilinçli olunması gerektiğini belirtiyor. 

1. Gerçek olamayacak kadar yüksek getiri sağlayan yatırımlardan kaçının. 

Dünya üzerinde her geçen saniye yeni bir yatırım gerçekleşiyor ve herkesin ana hedefi parasına değer katabilmek Kripto para dolandırıcıları genellikle yüksek ve garantili kazanç vadederek yatırımcıların ilgisini çekmeye çalışıyor fakat ne yazık ki kolay ve hızlı bir şekilde yüksek kazanç elde etmek imkansız. Gerçekçi olmayan yatırım vaatleri, kripto paranızın siber suçlular tarafından çalınmasına sebep olabilir.

2. Sizi yatırım yapmaya zorlayan mesajlardan uzak durun. 

Dijitalleşme, birçok fırsata ek olarak bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Son günlerde kripto paralarınızla ilgili yatırım yapmanızı söyleyen e-posta, mesaj veya aramalar alabilirsiniz. Bu durum dolandırıcıların hedefinde olduğunuz anlamını taşıyabilir. Kripto para dolandırıcıları, farklı yöntemler deneyerek yatırımlarınızı ele geçirmeye çalışabilir.

Kripto para dolandırıcılığı 14 milyar dolarla rekor kırdı!

3. Başkalarına bahsetmenizi istemeyenlerden uzak durun. 

Eğer kripto para yatırımı yapma kararı aldıysanız ve sizden yaptığınız yatırım fırsatının başkalarına bahsedilmemesi istendiyse bir dolandırıcı ile karşı karşıya olabilirsiniz çünkü hiçbir dolandırıcı tüm planlarının suya düşmesini istemez. Sizden gizli saklı bir iş yapmanızı talep eden tekliflere karşı temkinli olmalısınız. En ufak açığınızda kripto para yatırımlarınız hackerlerin eline geçebilir.

4. Ünlü isimlerin reklamlarına inanıp yatırım yapmayın. 

Günümüzde birçok ünlü isim ve influencer kripto para borsaları ile iş birliği yapıyor ve yatırımlarınız konusunda sizi yönlendiriyor. Fakat tanınmış isimlerin bir kripto para borsasının tanıtımını yapması, o firmanın gerçek veya güvenilir olduğunu anlamını taşımaz. Bu sebeple olası bir kripto para dolandırıcılığı mağduru olmamak için güvenilir ve tanınmış borsalarda yatırımlarınızı planlamalısınız.

5. Arkadaşlık sitelerinde size verilen kripto yatırımlarını ciddiye almayın.

Dünyanın dört bir tarafında arkadaşlık siteleri ve uygulamaları milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Bu siteler üzerindeki dolandırıcılık örneklerinin sayısı gün geçtikçe artarken kurbanlarını arayan kripto para dolandırıcıları da farklı yöntemler deniyor. Arkadaşlık sitelerinde karşısındaki kişinin güvenini kazanmak için çeşitli oyunlar oynayarak manipüle eden dolandırıcılar, bir zaman sonra kripto para yatırımları hakkında ipucu vererek veya yatırım yapılmasını isteyerek yeni kurbanlarını ağına düşürüyor. Kripto para borsası hakkında taktikler vererek yatırım yapmanızı isteyen bu kişilerin yatırım tavsiyelerini dikkate almamalısınız.

Kripto paralarda risk azaltılabilir mi?

2022'nin ilk çeyreği kripto paralarda dönüm noktası olacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön