20 / 04 / 2024

Kripto paraları neler bekliyor?

Kripto paraları neler bekliyor?

Kripto paralarda balon tartışması başladı. Peki kripto paralarda balon var mı? Geçtiğimiz hafta oldukça sert düşüşlerin kaydedildiği kripto paraları neler bekliyor?



Dünya Gazetesi köşe yazarı Erhan Aslanoğlu, bugünkü köşesinde kripto para borsalarını kaleme aldı. 

İşte Erhan Aslanoğlu'nun 'Fed, kripto paralar ve emtia fiyatları' başlıklı yazısı...

Küresel finansal piyasalarında bu bir haftada 3 konu dikkatleri topladı. Fed tutanakları, tahvil alım programında gerilemenin artık konuşulmaya başlandığını belirtti. Kripto paralarda ve başta bazı ana metallerin emtia fiyatları sert şekilde gerildi.

Nisan ayı toplantısının ardından, her ne kadar Fed başkanı Powell tahvil alımını konuşmayı bile konuşmadıklarını söylese de tutanaklar bu konunun gündeme geldiğini, en azından birkaç Fed bölge başkanının tahvil alımını azaltmaya ilişkin görüş belirttiklerini ortaya koydu.

Kripto paraları neler bekliyor?

Geçen hafta, kripto paralar Elon Musk’ın açıklamaları ve Çin’in yasaklarını artırma sinyallerinin ardından sert değer kayıpları yaşadı. Kripto paralarda bu şekilde dalgalanmalar daha önce de yaşandığı için, bu şekildeki sert gerilemeler bile bir noktadan sonra sürpriz olarak görülmüyor. 

Bir varlığın alım satımı kolay ise, buna imkan tanıyan parasal bolluk bulunuyorsa ve fiyatların sürekli yükseleceğine ilişkin spekülasyonlar yapılıyorsa, bir balon oluşabilir. Kripto paralarda bunların hepsi bulunuyordu ve belli bir balon meydana gelmeye başlamıştı. 

Son gelişmeler iki noktada hemen ve hızlı artışı engelledi. Birincisi, fiyatın hep yükselmeyeceği, çok sert düşüşler olabileceği yeniden görüldü. Artış yönlü spekülasyonu zora soktu. 

İkincisi, devletlerin yasak getirmesi halinde işin çok zora gireceği, eskisi kadar kolay olmayıp, maliyetli olabileceğine ilişkin algı da kuvvetlendi. Bir uçta Çin gibi tamamen yasaklamayı tercih edenlerin olabileceği gibi, diğer uçta ABD gibi düzenleme, denetim ve vergilendirmek için çalışmalar yapanlar da bulunuyor. 

Kripto paraları neler bekliyor?

Üçüncüsü, kripto paraların üretiminin ve kullanımının aşırı enerji harcaması, yeni yeşil düzenin başlatılmak istendiği bir süreçte bu tür paralara güçlü destek sağlanmasını da güçleştirecek. 

Bütün bu engellerin yanı sıra, parasal bolluğun sürdüğünü, tamamen yasaklanmadıkça ki batı toplumlarında böyle bir durum mümkün görünmüyor, kripto paraların orta vadede hala ciddi yatırım çekme potansiyelinin olduğu unutulmamalı.

Bitcoin'in fiyatı düşecek mi?

Kripto paralarda toparlanma başladı!

Ekonomistlerden kripto para uyarısı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön