19 / 03 / 2024

Öğrenci evini kiralayan değil satın alan kazanıyor!

Öğrenci evini kiralayan değil satın alan kazanıyor!

500 bin TL'ye kadar olan konut kredi faizi oranlarının kamu bankalarında aylık yüzde 0.99’a düşmesiyle beraber öğrenciler için kiralama yerine satın almanın ciddi bir alternatif haline geldi.



Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması kiralık konut piyasasını da canlandırdı. ‘Ekspertiz raporlu’ gayrimenkulleri alıcılarla buluşturan Türkiye’nin ilk ve tek online gayrimenkul açık artırma sitesi Tapucom, canlanan kiralık öğrenci evi piyasasını yorumladı. Tapucom verilerine* göre, öğrenciler en çok 1.000 - 1.500 liralık konutları kiralama eğiliminde. 500 bin liraya kadar olan konut kredi faizi oranlarının kamu bankalarında aylık yüzde 0.99’a düşmesiyle birlikte öğrenciler için kiralama yerine satın almanın ciddi bir alternatif haline geldiğini belirten Tapu.com kurucu ortağı Emre Erşahin, “Bir öğrenci 4 yıllık lisans eğitimi boyunca kiraya bir ev satın alacak tutarda para harcıyor. Yeni faiz oranlarında bu kira tutarlarına yakın taksitlerle konut satın almak mümkün” dedi.

Öğrenci evini kiralayan değil satın alan kazanıyor!

Tapucom verilerine göre öğrenciler ortalama 1.000 - 1.500 TL’lik konutları kiralıyor. Öğrencilerin lisans eğitimi için en çok tercih ettiği kentlerin başında Eskişehir, İstanbul, Samsun,  İzmir  ve Bursa geliyor. Üniversitelerin yoğun olduğu ve öğrencilerin en çok tercih ettiği semtlerde ise konut kiraları da artışa geçmeye devam ediyor.

Tapucom kurucu ortağı Emre Erşahin, “36.000 TL'den 400.000 TL'ye kadar uzanan geniş bir konut portföyüne sahibiz, üniversitelerin sınav sonuçlarının açıklanmasıyla kiralık konut piyasası da hareketlendi. Konut kredisi oranlarının kamu bankalarında yüzde 0.99’a indirilmesiyle satışlarda bir hareketlenme gözlemliyoruz” diye konuştu.

Üniversite lisans eğitiminin en az 4 sene sürdüğünü söyleyen Erşahin, bir öğrencinin lisans eğitimi sonunda ödediği kiranın ortalama 70.000 - 80.000 TL seviyesine ulaşabildiğini belirtiyor.

100.000 TL altında konut almak mümkün

100 bin TL altında konut satın almanın mümkün olduğunu dile getiren Emre Erşahin, “100 bin TL altında 144 adet konut satışta, özellikle Ankara’da yoğunlaşan alternatifler var. Öğrencilerin tercih ettiği lokasyonlarda ev kiralarını en az 4 yıllık eğitim-öğrenim süresiyle çarptığımızda aslında bir öğrenci ailesinin kiraya ödediği ortalama miktarla ev satın almasının mümkün olduğunu ve bu satın almanın uzun vadede daha kazançlı olduğunu söyleyebiliriz, üstelik satın alınan konutun 4 yıl sonraki satış değeri de TL bazında artmış olacak, bu durumda aileler hem alırken hem satarken kar edebilir” dedi.


*Araştırma verileri Tapu.com portföyü üzerinden oluşturulmuştur.

 

Öğrencilerin kiralık ev sınavı başladı!

 


Geri Dön