29 / 03 / 2024

Pay ölçer yönetmeliği!

Pay ölçer yönetmeliği!

Pay ölçer yönetmeliğinin yürürlüğe giren düzenlemesi ile ülkemizde tüketilen doğal gazın yüzde 71' inin konutlarda tüketildiğini düşünürsek merkezi ısıtmalı binalarda yaşanacak israfın önüne geçilmesi amaçlanıyor...




Pay ölçer yönetmeliği!


Pay ölçer yönetmeliği; Türkiye'de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılındaki ilgili yönetmelik ile ısı kontrol ve pay ölçer sistemlerinin kullanımı zorunlu hale getirildi. Pay ölçer yönetmeliğindeki 2008 yılında yapılan düzenleme ile merkezi sistemle ısınan binalarda doğalgaz tüketimi konusunda israf yaşanmasının önüne geçilmek amaçlanıyor.Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, doğayı korumak ve enerji verimliliğine katkıda bulunmak için ısı pay ölçer yönetmeliği resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.


Enerji Verimliliği Kanunu


Kanun No: 5627

Yayımlanma Tarihi: 02.05.2007

Madde 7-(1)-c: Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz. Madde 16 - 23.6.1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42 nci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanının iki bin metre kare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir.


Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına ilişkin Yönetmelik


Resmi Gazete Sayı: 26847 

Tarih: 14 Nisan 2008

Madde 5-(5): Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır.

(6) Merkezi sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıkları asgari 15°C olacak şekilde ayarlanmalıdır.

(8) Aylık veya belirli dönemlerde hazırlanan ısıtma veya sıhhi sıcak su giderlerine ait bağımsız bölüm paylaşım bildirimleri icmali, bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi veya yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri tarafından bina girişindeki ilan panosunda asgari üç gün süre ile liste halinde ilan edilir.

Madde 6-(1): Isı tüketimini ölçmek için ilgili standartları sağlayan ısı sayaçları veya ısı ölçerler kullanılır.

Madde 8-(1): Merkezi ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin %70'i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısı giderlerinin %30'u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır.

Geçici Madde 1-(1): Bu yönetmelik hükümlerinin merkezi ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemine sahip mevcut binalar, inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar ve proje değişikliği gerektiren esaslı onarımlar ile mekanik tesisat değişikliği gerektiren binalar için uygulanabilir olan maddeleri uyarınca yapılması gereken iş ve işlemler, bina sahibi veya yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi ile işletmecisi tarafından, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve geçici 6 ncı maddesi gereğince 2/5/2007 tarihi itibari ile beş yıl içinde yerine getirilir.



Isı pay ölçer nedir?
Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?
Isı pay ölçer sistemi nedir?
Isı pay ölçer çalışma prensibi!
Pay ölçer sistemi fiyatları!
Apartmanlarda ısı ölçer!
Merkezi ısıtma binalarda pay ölçer!




Geri Dön