19 / 04 / 2024

Satış yoluyla paydaşlığın giderilmesi!

Satış yoluyla paydaşlığın giderilmesi!

Satış yoluyla paydaşlığın giderilmesi nasıl gerçekleşir? Satış yoluyla paydaşlığın giderilmesi hangi etkenlere bağlıdır? Açık arttırma yoluyla satış yapılarak paydaşlığın giderilmesi nedir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizde yer alıyor.



Satış yoluyla paydaşlığın giderilmesi



Medeni Kanun madde 699/3 hükmüne göre “Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.”


Paydaşlığın giderilmesi davası açılan taşınmazın yukarıda açıkladığımız koşullara göre aynen bölüşme yoluyla paydaşlığının giderilmesine karar verilemiyorsa paydaşlığın taşınmazın açık arttırmayla satışa sunulması yoluyla giderilmesine karar veriliyor. 

Menkul ya da gayrimenkuller hissedarları arasında taksim edilemez ise, paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile sulh hukuk hakimliği’ne müracaatı ile hukuki süreç başlıyor. 


Satış yoluyla paydaşlığın giderilmesi davası, genellikle gayrimenkullerde rastlanan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Mahkeme öncelikle ortaklığın giderilmesi istenen şeyin taksim edilebilir olup olmadığını incelemesi için teknik bilirkişileri görevlendiriyor. Taşınmazın imar durumu, hisse ve hissedarların sayısı gibi etmenlere bakarak, paylaştırma sureti ile her bir paydaşa müstakil bir parça (daire, arsa vs.) düşebilecekse, paylaşımı seçiyor, değil ise satışına karar veriyor.



Açık arttırma yoluyla satış yapılarak paydaşlığın giderilmesi Medeni Kanun madde 699/3 hükmüne göre iki şekilde yapılabiliyor. Bunlardan ilki açık arttırmanın herkese açık şekilde yapılmasıdır.. Açık arttırma yoluyla satışa katılmak isteyen herkes hissedarlarda dâhil olmak üzere açık arttırmaya girebilir. Diğeri ise açık arttırma yoluyla satışın paydaşlar arasında yapılmasıdır. Mahkemenin açık arttırma yoluyla satışın paydaşlar arasında yapılmasına karar verebilmesi bütün paydaşların iznine bağlıdır. Bütün paydaşların izninin aranmasının sebebi ise paydaşlar arasında ekonomik gelir farklılığının açık arttırmaya katılacak paydaşlar arasında eşitsizlik yaratmasının ve taşınmazın değerinin altında satılmasının önüne geçilmesi içindir.


Bağımsız bölümde ortaklığın giderilmesi!

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön