26 / 04 / 2024

Şeker fiyatlarına gelen zamların arkasında ne var artışlar vatandaşa nasıl yansıyacak? İşte son gelişmeler

Şeker fiyatlarına gelen zamların arkasında ne var artışlar vatandaşa nasıl yansıyacak? İşte son gelişmeler

Türk Şeker'in, Tarım Kredi başta olmak üzere bazı marketlere sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine yüzde 37 tutarında zam yapması piyasada şaşkınlık yarattı. Türkşeker'in dün pancar çiftçisine 476 milyon lira avans ödemesi yapmasının ardından alınan kararın perde arkası ortaya çıktı.



Türk Şeker kristal şekerin fabrika satış fiyatına 27 Haziran itibarıyla yüzde 67'ye varan zam yaptı. Türk Şeker tarafından satılan 50 kg kristal şekerin fiyatı Tarım Kredi vb. marketlere 390 TL’den 650 TL’ye, diğerleri için 550 TL’den 750 TL’ye çıktı.

Peki şekere yüzde 67'lik zam niçin yapıldı, bu artışlar vatandaşa nasıl yansıyacak? İşte detaylar...

Türk Şeker 28 bin 425 pancar çiftçisine 476 milyon lira ikinci avans ödemesi yaptı. Çiftçilerin parası 24 Haziran’da hesaplara yatırıldı. 

Tarımda mazot başta olmak üzere gübre, ilaç, işçilik maliyetlerindeki muaazzam artışlar üretim yapan çiftçinin zor zamanlar geçirmesine neden oldu.

2022 yılında bir dönüm şeker üretiminin maliyeti 8 bin lirayı buldu. Çiftçi ürettiği ürünü satmak için fabrikaya getirdiğinde ise parasını peşin alamıyor. 7 aylık taksitler halinde parça parça alıyor. Bu da çiftçinin kazancının adeta çarçur olmasına neden oluyor.

Ürettiği üründen para kazanamayan çiftçi de ürün ekmeyi bırakarak tarlasını ya boş bırakıyor ya da başka bir ürüne yöneliyor.

Türk Şeker'in çiftçiye yapılan nakdi avans ödemelerinden sonra şekere zam yapması dikkat çekti.

Şekerin hammaddesi olan pancar üreticileri kooperatifleri söz konusu zamların gerekçesine ilişkin peş peşe açıklama yaptı.

Şeker fiyatlarına gelen zamların arkasında ne var artışlar vatandaşa nasıl yansıyacak? İşte son gelişmeler

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön