25 / 04 / 2024

Türk müteahhitler Suudi Arabistan'da 24,3 milyar dolar tutarında 377 proje üstlendi!

Türk müteahhitler Suudi Arabistan'da 24,3 milyar dolar tutarında 377 proje üstlendi!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında müteahhitlik alanındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, "Suudi Arabistan'da bugüne kadar 24,3 milyar dolarlık 377 proje üstlenildi" dedi.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında müteahhitlik alanındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, "Önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan'da gerçekleştirilmesi öngörülen enerji, su, konut ve altyapı projelerinde yeniden yer almayı bekliyoruz." dedi.

TMB tarafından yapılan açıklamaya göre, Suudi Arabistan'da proje gerçekleştiren müteahhitler ile iş dünyası temsilcileri, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un başkanlığında Suudi Arabistan Krallığı Ticaret ve Enformasyon Bakanı Macid bin Abdullah Al Kasabi ve Yatırım Bakanı Khalid bin Abdulaziz Al-Falih ile bir araya geldi.

TMB Başkanı Eren, burada yaptığı konuşmada, "Bizler, Türk müteahhitler olarak, Suudi Arabistan'ın kalkınma projelerine katkı sağlayabileceğimizi, ayrıca üçüncü ülkelerde Suudi firmaları ile birlikte birçok başarıya daha imza atabileceğimize inanıyoruz. Ülkelerimiz arasında müteahhitlik alanındaki ilişkilerin geliştirilmesinin taşıdığı önemi bir kez daha belirtmek ve mevcut sıkıntılı dönemin sona ermesinin her iki ülkenin iş insanlarının yararına olduğunu bu vesileyle vurgulamak istiyorum." ifadelerine yer verdi.

Son birkaç senedir Türk müteahhitlerin Suudi Arabistan'da yaşadığı sorunları anlatan Eren, bunlara çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Eren, Türk müteahhitlerin portföylerine ilişkin bilgileri de paylaşarak şu cümleleri kurdu:

"Bugün itibarıyla müteahhitlerimiz 131 ülkede yaklaşık 460 milyar dolar tutarında 11 bin projelik dev bir portföye sahiptir. Suudi Arabistan, Türk müteahhitlik firmalarının en fazla proje üstlendiği 6'ncı ülke konumunda olup, ülkede bugüne kadar 24,3 milyar dolar tutarında 377 proje üstlenilmiştir. Firmalarımız ülkede yol-köprü-tünel, demir yolu, havaalanı, liman, kentsel altyapı, boru hattı, konut, iş merkezi, sağlık ve turizm tesisleri, baraj, enerji santrali ve petrokimya tesisi gibi çeşitli projeleri hayata geçirmişlerdir."

Müteahhitlik hizmetleri açısından oldukça önemli olan Suudi Arabistan'da firmaların faaliyetlerinin 2019 senesi itibari ile durma noktasına geldiğini ve o tarihten bu yana gelişme göstermediğini yaşanmadığını aktaran Eren, uluslararası müteahhitlik hizmetlerinin siyasi ve ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğine dikkati çekti.

Türk müteahhitler Katar da 19,1 milyar dolarlık proje üstlendi!

Eren, "Bizler, Türk müteahhitleri olarak bu sıkıntılı sürecin artık aşılacağını ümit ediyor ve Saudi 2030 ve Gigaproject programı gibi uzun vadeli planlar kapsamında önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan'da gerçekleştirilmesi öngörülen enerji, su, konut ve altyapı projelerinde yeniden yer almayı bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Etkinlikte Suudi Arabistanlı bakanlar; ülkede sorun yaşayan Türk müteahhitlerle birebir görüştü, gümrüklerde yaşanan sorunlar ve vize sorunlarının an itibarıyla ortadan kalktığının duyurdu.

Konuk bakanlar, gelecek dönemde enerjiden ulaştırmaya pek çok alanda ülkede toplam 3,3 trilyon dolar tutarında yatırım gerçekleştirileceğini, bu projelerin Türk müteahhitlere büyük fırsat olacağını, ilişkilerin geçmiş dönemdeki iyi seviyeye taşınmasıyla yetinilmeyip daha ileri düzeye taşınmasında kararlı olduklarının altını çizdi.

Erden Timur: Galatasaray'a bağış yoluyla 12-13 milyon dolarlık gayrimenkul verdim, hepsi satıldı!

Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Emlak Konut GYO Tuzla projesi başlıyor! Projeyi Cevahir Yapı - HB Grup inşa ediyor!


Geri Dön