29 / 03 / 2024

Veraset ve İntikal Vergisi 2.taksit!

Veraset ve İntikal Vergisi 2.taksit!

Miras kalan gayrimenkuller için devlet bir vergi alıyor. Kalan miras üzerinden hesaplanan ve Mayıs ayında ilk taksiti ödenen Veraset ve İntikal Vergisi 2.taksiti Kasım ayında ödeniyor....




Veraset ve İntikal Vergisi 2.taksit!


Türk vatandaşı olan kişilere ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya her hangi bir şekilde  bir şahıstan diğer şahsa geçmesi halinde Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabi tutuluyor. Veraset ve İntikal Vergisi ödeme oranları kalan mirasın değeri üzerinden hesaplanıyor. Mirasçıların elde ettikleri gayrimenkuller için mal beyanında bulunmaları gerekiyor. Veraset ve İntikal Vergisi kesinleştiğinden itibaren üç yıl içerisinde ve iki eşit taksitte ödeniyor. Mayıs ayında ilk taksiti ödenen Veraset ve İntikal Vergisi 2.taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Veraset ve intikal vergisinin ne zaman ödeneceğine ilişkin hükümler, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanuna göre, iki eşit taksit halinde ödenebilen Veraset ve intikal vergisi 2.taksiti, Kasım ayında ödeniyor. Yani içinde bulunduğumuz Kasım ayı verginin 2. taksitinin ödeneceği aydır.


Veraset ve intikal vergisi 2.taksit!


Veraset ve intikal vergisi mirasın kesinleştiğinden itibaren üç yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.


Tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi, veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin yapılmalıdır.


İntikali yapılan gayrimenkulün veraset ve intikal vergisi tamamıyla ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez. Tapu memurları vergi dairesince verilmiş ilişik kesme belgesi olmaksızın devir ve ferağ işlemi yapamazlar, aksi halde verginin ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumlu olurlar.


Ancak, mükelleflerce, tahakkuk eden vergiye karşılık 6183 sayılı Kanunun 10 ncu maddesinde yazılı cinsten (Bu maddenin 5 nci bendinde yazılı menkul mallar hariç) teminat gösterildiği takdirde intikal eden gayrimenkullerin bir kısmının veya tamamının devir ve ferağına izin verilebilir. Teminat olarak gösterilecek gayrimenkullerin değeri 6183 sayılı Kanunun 90 ncı maddesinde yazılı komisyonlar tarafından aynı Kanunun 91 nci maddesine göre tespit edilir.



Veraset ve intikal vergisi ödeme dönemi!

Veraset ve intikal vergisi matrahı!

2013 yılı emlak vergisi 2.taksit ödemeleri başladı!





Geri Dön