25 / 04 / 2024

Yılmaz Özdil'in villasındaki kaçak bölümler yıkılacak!

Yılmaz Özdil'in villasındaki kaçak bölümler yıkılacak!

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yazar Yılmaz Özdil'in eşi Hülya Özdil'in satın aldığı, imara uygun olmayan 142 metrekareden 310 metrekareye ulaşan villadaki kaçak yapılan bölümlerin 15 gün içinde yıkılacağı açıklandı.



Bodrum'un Bitez Mahallesi'nde yazar Yılmaz Özdil'in eşi Hülya Özdil, 2 Mayıs 2017 yılında bir firmadan 4,6 milyon liraya villa satın aldı. Yapı, yürürlükte bulunan imar planında 'ticaret alanı' sınırları içerisinde yer alıyordu. Bodrum Belediyesi yapıya ilk olarak Hülya Özdil adına 'ofis ve iş yeri- iki bağımsız bölüm-142,5 metrekare' olmak üzere yapı ruhsatı tanzim edip, bir süre sonra yapı kullanım izin belgesi teslim etti.

Hürriyet'te yer alan habere göre; imar planlarında ticari alan vasfı olarak belirlenen yapıyı, Özdil ailesi villaya dönüştürdü. Yapı ruhsatının tek katlı iki adet bitişik ofis ünitesi için gerçekleştirdiği ancak 142,5 metrekare iskanlı yapıya; depo, jeneratör odası, bodrum kat ilavesi yapıldığı öğrenildi. 310 metrekare oluşturan villa için Özdil ailesi, 31 Aralık 2017 tarihine kadar olan yapıları kapsayan İmar Barışı'na başvuruda bulundu. Ancak İmar Barışı'nın ardından kaçak yapılaş sürdüğü, 2018'de kaçak olan 45 metrekarelik teras ve müştemilat yapıldığı tespit edildi.

'YALAN BEYANDA BULUNDUĞU' GEREKÇESİYLE SUÇ DUYURUSU

31 Aralık 2017'den önce yapılan ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için Yapı Kayıt Belgesi almak üzere çıkarılan İmar Affı için 8 Haziran 2018 yılında başvuru yapılırken Muğla İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, villanın bulunduğu bölgenin uydu fotoğraflarından Özdil'in villasına yapılan teras ve müştemilatın İmar Barışı'nın ardından kaçak olarak yapıldığı tespit edildi. Olayın ardından Bodrum'da aylardır kaçak yapılarla mücadelede bulunan Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, Özdil'in villasındaki imara aykırı alanları belirledikten sonra soruşturma başlattı.

Dosya soruşturmanın tamamlanmasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderildi. Ayrıca Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nce villada bulunan kaçak eklentilerin yıkılması amacıyla yazılan talimat, Bodrum Belediyesi'ne tebliğ edildi. Müdürlük ayrıca İmar Barışı uygulamasının ardından bile kaçak inşaat yapılmasını gizlediği, yanlış bilgi vererek kamu görevlilerini yanılttığı iddia edilen Özdil'in eşi hakkında 'yalan beyanda bulunduğu' gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusu yapacak. Villada yer alan kaçak yapıları önce uydu görüntülerinden belirleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından dün villada incelemeler gerçekleştirdi.

YAPI KAYIT BELGESİ İPTAL EDİLDİ

Diğer yandan ruhsata uygun olmayan villa için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalara başladı. İmar Barışı uygulamasının ardından kaçak inşaat yaptırdığı tespit edilen Özdil'in aldığı Yapı Kayıt Belgesi iptal edildi. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı da Yılmaz Özdil'in eşi adına kayıtlı villa için incelemelerde bulundu. Bodrum Belediyesi'nin 15 iş gününde kaçak bölümleri yıkılması nedeniyle bakanlıkça yıkım çalışmalarına başlandı.

Villanın ruhsata aykırı birçok bölümün bulunduğunun belirlenmesinin ardından Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediye ekipleri ile villada inceleme yaptı. Aras, Bodrum Belediyesi'nde görevli, yapı kontrol, imar ve fen işleri ekipleriyle villayı inceledi. Yanında bulunan görevlilere sorular yöneltti.

ESKİ BAŞKANA İNCELEME

Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından ayrıca Hülya Özdil'in 2017 yılında aldığı ve 'ticari alan' statüsündeki yapıyı 'Cins değişikliği' ile villaya dönüştürdüğü dönemde Bodrum Belediye Başkanı olan CHP'li Mehmet Kocadon ile ilgili İçişleri Bakanlığı'na 'İmara aykırı yapıya inşaat izni verdiği' nedeniyle incelemeler yapılması için yaptığı başvuruda bulunacak.


Geri Dön