25 / 04 / 2024

Binalarda ısı pay ölçer sistemi!

Binalarda ısı pay ölçer sistemi!

Binalarda ısı pay ölçer sisteminde pay ölçer cihazı dairelerde her radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini ve buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlıyor...




Binalarda ısı pay ölçer sistemi!


Binalarda ısı pay ölçer sistemi, dairelerde her radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacına deniyor. Bu sistem sayesinde her daire kullanmış olduğu enerjinin parasını ödeyebiliyor.


Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı kontrol sistemlerinin merkezi ısıtma sistemli binalarda kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. 

Binalarda enerji performansı yönetmeliği gereğince, yeni yapılmakta olan ve mevcut binalar, 2000 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip ve merkezi sistemle ısınıyorlarsa 2012 yılının Mayıs ayı itibariyle ısı paylaşım sistemlerini kullanmak zorunda kaldılar.


Binalarda ısı pay ölçer sistemi ile daireler ihtiyacı kadar ısı kullanabildikleri için enerji tasarrufu da yapılmış oluyor. Her daire tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerjiyi ödemek zorunda kalınmıyor. Daireler yeteri kadar ısındığından gereksiz ısınma sonucu yakıt israfı da olmuyor. 


Binalarda ısı pay ölçer sisteminde, dairelere ait tüm radyatörlerin termostatik vanalarının açık konumda tutulma zorunluluğu olduğundan daireler arası ısı dengesi sağlanmış oluyor ve ısı kaybı da en aza indiriliyor. Böylede konutların değeri artıyor, satış ve kiralama daha kolay oluyor.



Isı pay ölçer kullanımı zorunlu mu?
Pay ölçer taktırmamanın cezası var mı?
Isı pay ölçer yönetmeliği!
Isı pay ölçer cihazı!
Pay ölçer sistemi!
Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön