28 / 04 / 2024

El yazısı vasiyetnamenin geçerliliği!

El yazısı vasiyetnamenin geçerliliği!

Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Peki, el yazısı vasiyetname nasıl hazırlanır? İşte, el yazısı vasiyetnamenin geçerliliği!



El yazısı vasiyetnamenin geçerliliği!

Vasiyetname, sadece miras bırakanın iradesiyle açıklanıyor ve tamamlanıyor, tek taraflı hukuki bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. 


Miras bırakan tasarrufta bulunabiliyor olan kısma ve saklı pay kurallarına uymak kaydıyla, vasiyet yoluyla tasarruf edebiliyor.  Miras bırakan ancak bu yolla mirasçı atayabiliyor, mal bırakabiliyor, vakıf kurabiliyor, mirasın paylaşılmasına ilişkin talimat verebiliyor. 


Medeni Kanun'a göre, vasiyetname 3 şekilde düzenlenebiliyor. El yazılı vasiyetname, resmi vasiyetname ve sözlü vasiyetname olarak karşımıza çıkıyor. 


Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Resmi vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenleniyor. 


El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek  başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması Medeni Kanun hükümlerine göre zorunlu tutuluyor. 


El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabiliyor.


El yazılı vasiyetname nasıl düzenlenir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön