19 / 04 / 2024

Anadolu'nun çehresi değişiyor!

Anadolu'nun çehresi değişiyor!

Anadolu şehirlerinde temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son 15 yılda yapılan yatırımlarla şehirlerin hızla geliştiğini söyledi.



Bitlis, Batman, Afyonkarahisar, Ankara, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa ve Eskişehir’de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirlerdeki eğitim, sağlık, kentsel dönüşüm, ulaşım, tarım ve sanayideki yatırım projelerini değerlendirdi.

Bitlis’e 4 bin konut, 9 katrilyon yatırım

TOKİ Dergi'deki habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Bitlis temaslarında, şehre kazandırılan 4 bin konutluk toplu konut projesiyle Bitlis’in şehircilik alanında ufkunun açıldığını söyledi. 281 kilometre yol inşası, 8 Ağustos tünelleri ve demiryollarının yenilendiğini anlatan Erdoğan, Bitlis’te artık modern bir üniversitenin de bulunduğunu hatırlattı. Sağlık ve turizm alanında yapılan yatırımlara da değinen Erdoğan, tarihi köprülerin yenilenmesi ve Nemrut Dağı Krater Gölü'nün turizme açılmasıyla yeni destinasyonların oluştuğunu belirtti. Şehre toplamda 9 katrilyon yatırım yapıldığını söyleyen Erdoğan, “Feribot inşa edecek tesisler kurduk, üretilen feribotlardan ilki hizmete girdi. Şehrin içme suyu sorununu 2045’e kadar çözdük. Çiftçimize 15 yılda 423 trilyon tarımsal destek sağladık” dedi.

Batman Barajı tamamlandı

15 sene boyunca Batman’a yapılan yatırımların şehrin çehresini değiştirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 337 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacak ve enerji üretecek Batman Barajının tamamlandığını kaydetti.

Batman şehir merkezinin 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşıladıklarını ve Batman Çay’ını ıslah etme çalışmalarının devam ettiğini aktaran Erdoğan, “Son 15 yılda Batman-lı çiftçilerimize 520 milyon TL tutarında tarımsal destek verdik” diye konuştu.

Hizmet seferberliğine önümüzdeki süreçte de aralıksız devam edileceğini vurgulayan Erdoğan, yapılan yatırımlarla son 15 senede Batman’ın geliştiğini söyledi.

“Afyon çağ atlayacak”

Dinamik bir kalkınma süreci yaşayan Afyonkarahisar’ın büyükşehir olma sınırına geldiğine dikkat çeken Erdoğan, şehirdeki üniversiteyi büyüttüklerini, 11 bine yakın yatak kapasiteli yurtlar inşa ettiklerini belirterek, sağlık alanında 40 adet tesisi şehre kazandırdıklarını söyledi.

15 bin seyirci kapasiteli yeni bir stadyum yapıldığını ifade eden Erdoğan, toplu konutta 8 bin 328 konut projesinden bahsetti. Ulaşıma 5,5 milyar TL’lik yatırım yapıldığını, yolculukların güvenli ve konforlu şekilde sürdürüldüğünü vurgulayan Erdoğan, “İnşası süren 12 baraj, 5 gölet ve 18 sulama projesi tamamlandığında hem içme suyu hem de sulama bakımından Afyon bir kez daha çağ atlayacak” şeklinde konuştu.

Eskişehir hızlı trenlerin kesişme noktası oldu

1.081 yataklı Eskişehir Şehir Hastanesi ve 600 yataklı Yunus Emre Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yıl sonunda hizmete gireceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir’de 10 bine yakın konut üretildiğini ve şehrin ulaştırma altyapısı için 6 katrilyon harcama yapıldığını ifade etti.

Kentin, yapımı devam eden projelerle daha da güçleneceğini, ülkenin her köşesine hızlı tren hatlarıyla bağlanacağını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Eskişehir-Ankara hızlı tren hattına 2013’te Konya’yı, 2014’te ise İstanbul’u dâhil ettik. Bugüne kadar Ankara-Eskişehir-İstanbul arasında yaklaşık 23 milyon yolcu seyahat etti. Eskişehir hızlı trenlerin kesişme noktası oldu.”

Odunpazarı Modern Sanat Müzesi’nin temel atma törenine de katılan Erdoğan, Eskişehir’in, tarihi misyonu, bugünkü potansiyeli ve geleceğe dair verdiği umutla böyle bir eser için en isabetli seçim olduğunu belirtti.

TOKİ’den Ankara’ya 95 bin konut

Ankara’ya yapılan yatırımların toplam tutarının 90 katrilyon olduğunu belirten Erdoğan, sağlık, ulaşım ve sanayideki gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Bilkent ve Etlik Şehir Hastanelerinin hizmete gireceğini söyleyen Erdoğan, TOKİ’nin  95 bin konut uygulaması başlattı hatırlattı.

Dünyanın en büyük 100 savunma sanayi firmasından üçünün Ankara’da bulduğuna işaret eden Erdoğan, 720 h tarlık bir alan üzerinde Uzay ve Havac İhtisas Sanayi Bölgesi'nin kurulduğu belirtti. Kazan’da inşa edilen dev Sc Fabrikası Organize Sanayi Bölgesi yapı ihalesinin de yapılacağını söyleş Erdoğan, şöyle devam etti:

“Şu anda 16 ayrı yol projesi devam e yor. Ankara-İstanbul, Ankara-Konya Ankara-Eskişehir hızlı tren hatları insanımıza hizmet veriyor. Ankara-Sivas Ankara-İzmir hızlı tren hatlarının inşa sürüyor. Şehir içindeki metro hatları ı Ankara’ya yapılan bir başka önemli h met. Keçiören’den havalimanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne uzanan ye bir hat için de çalışmalara başladık.”

Kahramanmaraş yeni İpek Yolu’nun güzergâhında

Kahramanmaraş’a 15 yılda 26 milyon TL’lik yatırım yapıldığını vurgulayan Erdoğan, eğitimde, 5 bin 517 yeni derslik yastıklarını ve yükseköğretim yurtlarına bine yakın yatak kapasitesi ilave ettiklerini, sağlıkta ise toplam 77 yeni sağlık tesisini hizmete sunduklarını aktardı. 25 yer sağlık tesisiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Erdoğan, şehirdeki tün demir yollarını yenilediklerini ve Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattının inşasının devam ettiğini söyledi.

“Osmaniye cazibe merkezi olacak”

Osmaniye’yi her açıdan cazibe merkezi yapacak yatırımların sürdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlıkta 28 tesisin yanı sıra 11 sağlık tesisinin çalışmalarının devam ettiğini, eğitimde 2 bine yakın derslik inşa edildiğini ve toplam 2500 kişilik yeni yükseköğrenim yurtlarının yapıldığını açıkladı. Erdoğan, ulaşımda bölünmüş yolların yanı sıra demiryollarını yenilediklerini, maliyeti yaklaşık 4 milyar TL olan Mersin  Adana  - Osmaniye - Gaziantep Hızlı Tren Projesi’nin ilerlediğini de aktararak, şehre 15 yılda toplam 7,5 milyar TL'lik kamu yatırımı yapıldığını hatırlattı.

“Gaziray önümüzdeki yıl hizmete girecek”

Gaziantep’e yapılan yatırımlarla şehrin daha çok üretip istihdam sağlamasını ve daha hızlı büyüyüp zenginleşmesini hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, şunları aktardı: “Eğitimde 10 bin 500 yeni derslik yaptık, yükseköğretim yurtlarına 9 bin 400’e yakın yatak ilave ettik. Sağlıkta 15’i hastane olmak üzere 75 tesis yaptık. 300’er yataklı devlet hastanesiyle çocuk hastanesinin inşası devam ediyor. 1.875 yataklı şehir hastanesinin ise önümüzdeki yıl açılması planlanıyor.”

Şehre 2’nci üniversitenin yapılacağını müjdeleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu taşıma projesi Gaziray’ın önümüzdeki yıl hizmete gireceğini ve iki hatlı metro projesine başlanacağını aktardı.

“TOKİ vasıtasıyla 21 bine yakın konut inşası başladı”

Gaziantep’in toplu konut projeleri bakımından da göz kamaştırıcı bir şehir olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Gerek TOKİ’nin gerekse de belediyelerimiz projeleriyle âdeta şehir içinde şehirler inşa ediliyor. Şu ana kadar  TOKİ  vasıtasıyla 21 bine yakın konut inşası başladı. Bunlardan 16 bine yakını sahiplerine teslim edildi” diye konuştu. 50 bin konuttan oluşan Kuzeyşehir projesiyle ilgili de konuşan Erdoğan, günümüz ihtiyaçlarıyla mahalli mimarinin sentezlen-diği proje sayesinde, sanayide çalışan binlerce kişinin, her gün şehrin bir ucundan diğer ucuna taşınma sorununun ortadan kalkacağını belirterek, önümüzdeki yıl sonuna kadar bu bölgede sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleriyle 10 bin konutta hayatın başlayacağını aktardı.

Şanlıurfa’ya 81 tesis kazandırıldı

Son 15 yıldaki 36 milyar TL’lik yatırımla Şanlıurfa’nın her alanda eksiklerini tamamlayıp, sorunlarını çözmek için çabaladıklarını söyleyen Erdoğan, Atatürk Barajı üzerinde inşa edilen Nissibi Köprüsü’nden toplu konuta, ulaşımdan tarıma, sulamaya ve diğer alanlarda şehre yapılan yatırım ve hizmetleri aktardı.

14’ü hastane 81 tesisi şehre kazandırdıklarını hatırlatan Erdoğan, eğitimde 11 bin 258 yeni derslik inşa ettiklerini ve 3 bin yatak kapasiteli yükseköğrenim yurtları yaptıklarını açıkladı.


Geri Dön