19 / 04 / 2024

Arazi yeri tespiti nasıl yapılır?

Arazi yeri tespiti nasıl yapılır?

Bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde taşınmazların fotoğrafları çekilen ya da gösterilen araziler, alıcının aldanmasına neden olabiliyor. Bunların yaşanmaması için arazi yeri tespiti nasıl yapılır? İşte yanıtı..



Arazi yeri tespiti nasıl yapılır?

Arazi satışlarında yaşanan problemler arasında arazi yerinin sanıldığı yerde olmaması veya sanıldığı kadar büyük olmaması gibi sorunlar yer alıyor.


Bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde bazen başka taşınmazların fotoğrafları çekilen ya da gösterilen araziler, alıcının aldanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle bir arazi veya arsayı satın almadan önce ölçtürmek faydalı oluyor.


Peki size satılmak istenen yer gerçekten size gösterilen yer midir, bunu nasıl tespit edeceksiniz? Arazi yeri tespiti nasıl yapılır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Bir arazinin yerini veya sınırlarını öğrenmek için arsanın bulunduğu yerdeki kadastro müdürlüğüne başvuruda bulunmak gerekiyor. Lisanslı harita kadastro bürosu olan yerlerde ise bu bürolara başvurulması gerekli.


Başvuruda bulunulan yetkililer ile birlikte arazi veya arsanın bulunduğu yere gidiliyor ve teknik görevliler arsanın yerini sahibine ve alıcısına gösteriyor.


Arsanın yerini öğrenebileceğiniz gibi tam sınırlarının, köşe noktalarının gösterilmesini de isteyebilirsiniz.


Yapılan incelemelerden sonra bazen tapuda yazılı miktar ile haritadan hesaplanan miktar veya zemindeki kullanım miktarı birbirini tutmayabiliyor. Ancak tapuda yazılı yüzölçümün bir önemi yoktur.


Hukuken haritadan hesaplanan yüzölçümü geçerli oluyor. İş mahkemeye intikal ettiğinde mahkeme haritadan hesaplanacak yüzölçüme itibar ediyor. 


Bu nedenle bir arsa veya arazi satın almadan önce kadastroya uğramak ve taşınmazın haritadaki yüzölçümünü hesaplatmak hem alıcı hem de satıcı için faydalı oluyor.



Kadastro yolu nasıl açılır?


Geri Dön