16 / 04 / 2024

Bankalar karı nasıl patlattı? Kaybeden kim oldu?

Bankalar karı nasıl patlattı? Kaybeden kim oldu?

Bankaların yüzde 400'leri aşan dev karının ardındaki nedenleri Porf.Dr. Şenol Babuşçu politikyol.com sitesinde kaleme aldığı köşe yazısıyla açıkladı.



Bankalar karı nasıl patlattı? Kaybeden kim oldu?

*KKM hesabına maksimum yüzde 17 faiz uyguluyor. Kur artış farkını devlet karşılıyor. Böylece bankaların kaynak maliyetinin önemli bir kısmı devlet tarafından karşılanmış oluyor.

*TCMB bankaları uzun süre sabit tuttuğu yüzde 14 ile fonladı. Bankalar bu oranla aldıkları kaynağı devlete yüzde 20 faizli DİBS satın aldı ya da yüzde 30 ile kredi kullandırdı ve ciddi karlar elde etti.

*Yılın ilk yarısında bankalar yüzde 16-17 ile mevduat toplayıp yüzde 30'larla kredi sattı. BU marj karlılık üzerinde önemli bir etki yarattı.*Bankalardaki yüzde 26 oranındaki mevduat da karlılık üzerinde önemli katkı sağladı. Bankaların mevduat maliyeti yüzde 13-13,5 arasında kaldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön