25 / 04 / 2024

Bayramda markete alışverişe gidecekler aman! Bu bilgi olmadan evden dışarı adım bile atmayın

Bayramda markete alışverişe gidecekler aman! Bu bilgi olmadan evden dışarı adım bile atmayın

Türkiye'de son dönemde sahte para kullanımı arttı. Marketlerdeki kontroller nedeniyle bazı durumlarda mahcup olan vatandaşlara sahte parayı nasıl ayırt edeceklerine dair önemli bilgiler verildi.



GÜN IŞIĞINDA DAHİ FARK EDİLEBİLİR

Kabar, paradaki güvenlik unsurlarından bazılarının küçük bir ekipman yardımıyla, bazılarının da gün ışığında gözle yapılacak kontrolde görülebildiğini anlatarak, "Türk lirasının kağıt yapısı son derece kalitelidir. Sıradan kağıtlardan yapılan sahtecilikte elle dokunulduğu zaman sahte olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Paraya elinizle dokunduğunuz zaman kağıt kalitesini hissedebilecek belli bir bilgi birikimine sahip olunması lazım. Kağıt yapısını taklit edebilmeleri son derece zordur." diye konuştu.

SAHTECİLİĞE KARŞI ÖNLEMLER DE ALINIYOR

Türk lirası banknotlarında bazı kısımların kabartma baskıyla yapıldığına işaret eden Kabar, şunları söyledi:
"Türk lirasının ön yüz sol alt köşesindeki ve ortasındaki rakam ve yazısı kabartma baskıyla yapılmıştır. Tırnağınızla hafif dokunduğunuzda kabartmayı hissedebilirsiniz. Atatürk'ün ceket kısmı da kabartma baskıyla yapılmıştır. Sahte paralar daha çok düz baskıyla yapıldığı için tırnağınızla dokunmanız halinde kabartmayı hissedemezsiniz. Düz olarak baktığınız zaman görülmeyen ancak ışığa tuttuğunuzda kağıdın hamuru esnasında yerleştirilen güvenlik unsuru filigran vardır. Örneğin 200 liralık banknotu ışığa tuttuğunuzda görebileceğiniz ön yüz sol tarafta Atatürk portresi ve '200' ibaresi, ön yüz sağ tarafında üzerinde ay yıldız ve '200' ibaresi olan holografik şerit bulunmaktadır. Göz hizasında baktığınız takdirde renk değiştirmesi lazım. Emniyet şeridini ışığa tutup baktığınızda düz bir çizgi şeklinde olduğunu görüyoruz. İçinde mikro yazılarla '200 TL' ibaresi yer almaktadır. Paramızın arka tarafında üzerinde '200 TL' ibaresi bulunan, renk değiştiren şerit görmekteyiz. Işığa tuttuğumuzda renginde kısmen değişiklik olmaktadır.

Banknotlardaki güvenlik unsurlarının bazılarının gözle görülmediğinin altını çizen Kabar, mikro yazılar ve UV ışınlarına hassas güvenlik tedbirlerinin ekipmanlar yardımıyla görülebildiğini dile getirdi.

UV ışını altında bakıldığında paralarda renkli kılcal lifler ile Atatürk portesinin üstünde "200 TL" ibaresi olduğunu aktaran Kabar, "Aynı zamanda seri numaraları fosforlu şekilde yansıma göstermektedir. Mikro yazılar, paranın çeşitli bölgelerinde bulunmaktadır. Emniyet şeridinde sarı renkte görüntü oluşturmaktadır." dedi. 

Yapmayana ceza! Yürürlüğe girdi

Brent petrol düşüş seyri devam ediyor! İşte nedeni

Resesyon başladı! Dolar, altın, gümüş fiyatları mercek altına alındı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön