19 / 03 / 2024

Borusan'ın hedefi Türkiye’nin en büyük 100 şirketinden biri olmak!

Borusan'ın hedefi Türkiye’nin en büyük 100 şirketinden biri olmak!

Balnak’ın ardından yeni büyük şirketler almak için kolları sıvayan Borusan, yüksek cirolu dev bir lojistik şirketi olmayı amaçlıyor. Şirketin 2015 hedefi ise Türkiye’nin en büyük 100 şirketinden biri olmak




Yaklaşık iki yıl önce uluslararası lojistik hizmeti sunan Balnak’ı satın alarak cirosunu 650 milyon dolaraçıkaran Borusan Lojistik, yeni şirketler alacağını açıkladı. Hedeflerinin yüksek cirolu dev bir lojistik şirketine dönüşmek olduğunu ifade eden Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, “Balnak alımı ile tecrübe kazandık. Yeni şirketler almaya devam edeceğiz” dedi. 


Sadece büyük şirketler ile ilgileniyor 


İlk şirket alımını 2016’da yapmayı planladıklarını belirten Gürgenç, “Hangi şirkete teklif sunacağımız henüz belli değil. Kendi içimizde detaylı bir çalışma yapıyoruz” dedi. Borusan ve Balnak birleştikten sonra lojistik anlamında sayılabilecek bütün büyük başlıkların hepsinde hizmet verdiklerini vurgulayan Gürgenç, “Dolayısıyla bundan sonra yapılacak olan satın alma Balnak gibi tamamlayıcı bir satın alma olmayacak. Çünkü bizim artık uluslararası taşıma yapan bir şirketimiz var. Eksik olan burasıydı. Burada tamamen ölçeğe oynayacak, daha büyük bir şirket yaratarak birim maliyetleri düşürmeye yönelik bir satınalma gerçekleştireceğiz. Alacağımız şirket kesinlikle büyük bir şirket olacak” diye konuştu. 


Yurtdışında da şirket satın almayı planlıyor 


Sadece tek bir şirket almayı planlamadıklarını ifade eden Gürgenç, “Başka şirket alımlarımız olacak. Çünkü bir avantajımız var. Balnak’ı aldık ve şu anda onu içselleştiriyoruz. Dolayısıyla bu inanılmaz bir know how. Bundan sonra alacağımız şirketlerin entegrasyonu daha kolay ve hızlı olacak” diye konuştu. 


Balnak ismini koruyacaklarını belirten Gürgenç, “Balnak ile gördük ki, şirket satın alma ile yaratılacak değer konusunda en azından yönetici olarak kendimi eleştiriyorum tutucu davranmışız. Yabancı rakiplerimize baktığımız zaman belli bir yere kadar organik daha sonra satın almalarla inorganik büyüme yolunu seçiyorlar. Biz de bundan sonra inorganik büyüyeceğiz” diye konuştu. 

Yeni şirketler satın alımı konusunda hem yurtiçinde hem de yurtdışında araştırma yaptıklarını anlatan Gürgenç, şöyle konuştu: “Çalışmalar iki kulvarda yürüyor. Yurtdışında da şirket bakıyoruz. Alacağımız şirket Avrupa’da olacak. Çünkü Avrupa’da Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi üyelik kazanmış bir şirket beni otomatik olarak AB üyesi yapıyor. Dolayısıyla hem yurtiçinde hem de yurtdışında arayışlarımız sürüyor. 2015 sonunda bu konu netleşmiş olacak.”


Şirketin 2015 ciro hedefi 1 milyar dolar 


Borusan’ın Balnak’ı satın almasından sonra İran ve CIS’in şirketin yeni girdiği pazarlar olduğunu söyleyen Gürgenç, “Bunlar daha çok yeni pazarlarımız. Ancak önümüzdeki dönemde toplam cirodan daha fazla pay alacaklarını düşünüyorum” dedi. Balnak’ın alınmasından sonra uluslararası taşımacılıkta geçtiğimiz yıl yüzde 17 büyüdüklerini vurgulayan Gürgenç, 2014’te ise tüm şirket olarak yüzde 8 civarında büyüme beklediklerini kaydetti. 2016’ya kadar gündemlerinde büyük bir yatırım planı olmadığını ifade eden Gürgenç, her yıl en 30 milyon dolara yaklaşan yatırım yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Gürgenç, 1 milyar dolar ciro hedefl edikleri 2015’te ise Türkiye’nin en büyük 100 şirketinden biri olmayı hedefl ediklerini aktardı.


Dünya


Geri Dön