26 / 04 / 2024

Çinli gayrimenkul şirketi Sunac borç krizinde!

Çinli gayrimenkul şirketi Sunac borç krizinde!

Çin'de gayrimenkul alanında likidite sorunu yaşayan şirketler artıyor. Evergrande'in ardından Sunac da Shaoixing’deki yerel yöneticilerden finansal konularda şirkete yardımcı olunmasını talep etti. Sunac, yerel yönetimlere büyük bir baskıyla karşı karşıya olduklarını iletti.



Borç krizi yaşayan gayrimenkul şirketi Evergrande uzun zamandır gündemde. Bu dev şirketin ardından Sunac da Çin gayrimenkul sektöründe likidite sorunuyla karşılaşan şirketler arasına girerken; ülkedeki konut sektöründeki yavaşlama da gittikçe derinleşiyor.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Hong Kong Borsasında işlem gören Sunac, konut satışlarındaki yavaşlamanın ardından Shaoixing’deki yerel yöneticilerden finansal konularda şirkete yardımcı olunmasını talep etti. Konut piyasası neredeyse durma noktasına gelmiş bir durumdayken şirket yöneticileri yerel yönetime yazdığı bir mektupta “Büyük bir baskıyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Sunac’ın yardım talebi ülkede borcu olan inşaat sektörünün likidite sıkıntısından ne derece etkilendiğini ortaya çıkardı. Citigroup analistleri ise yayımladıkları bir raporda Evergrande krizinin sonunda ne olursa olsun Çin’deki ev fiyatlarının ciddi derecede düşme riski olduğuna vurgu yaptı. 

Çinli gayrimenkul şirketi Sunac borç krizinde!

Sunac’ın dolar cinsindeki tahvilleri cuma günü ciddi bir düşüş sergilerken yüzde 5,95 faizli 2024 vadeli tahvili rekor seviyede gerileme kaydetti. Sunac, Bloomberg’in Çinli dolar cinsi tahvil endeksinde yer alan en büyük üçüncü şirket.

Sunac’ın hisseleri bu ay yüzde 50 civarında değer kaybederken ev piyasasındaki durağanlık finansal durumları Evergrande’den daha iyi olan şirketleri de olumsuz olarak etkiliyor.

Çinli gayrimenkul şirketi Sunac borç krizinde!

Çin hükümeti, Evergrande hesaplarını incelemeye aldı

Çin İskan Bakanlığı tarafından borç krizinde olan gayrimenkul devi Evergrande’in hesapları incelemeye alındı. 
Konuya yakın kaynaklar, Bakanlık yetkililerinin geçtiğimiz ay verdiği talimatla Evergrande’in emlak projeleri için ayrılan fonları emanet hesaplara alınıp denetlemek amacıyla harekete geçtiğini belirtti.

Denetleme çerçevesinde Evergrande’in söz konusu hesaplardaki kaynaklarını projeleri bitirmede kullanmasına imkan verilecek. Evergrande ve bakanlık konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. 

Hesaplardaki kaynakların öncelikli şekilde proje teslimatlarının yapılmasında kullanılacağı, tedarikçilerin ödemeleri gibi çeşitli ödemeler için devletin onayının gerektiği ifade edildi. Bazı şehirlerdeki yerel ofislerin şimdiden alınan tedbirleri uyguladığı belirtildi. 

Çin'de boş mülk sayısı her geçen artıyor!


Geri Dön