27 / 04 / 2024

Dolar karşısında ne Euro, ne Sterlin, ne Yen, ne Altın tutunabiliyor. İşte nedeni!

 Dolar karşısında ne Euro, ne Sterlin, ne Yen, ne Altın tutunabiliyor. İşte nedeni!

Euro, Sterlin ve Yen hatta altın da dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybetti. Yüksek getiri peşindeki küresel sermaye Amerika'ya yöneldi. Avrupa'nın, İngiltere'nin ve Japonya'nın durumu pek de iç açıcı değil.



Pandemi döneminde dünyanın her yerinde gevşek para politikası izlendiği, faizlerin sıfıra hatta eksiye çekildiğini hatırlatılırken bunun da yüksek enflasyon sorununa neden olduğu kaydedildi. ABD ve AB'de enflasyonun son 40 yılın en üst seviyelerine çıktığı, TCMB dışındaki tüm merkez bankalarının enflasyonu aşağı çekebilmek için faiz artırımına gittikleri vurgulandı. 

FED'in şahin tutumunun sürmesi ve birbiri ardına faiz artırımlarının, yüksek getiri peşindeki küresel sermayenin dolara geçmesine neden olduğu ifade edilirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ise faiz artırımında daha yavaş olduğu ve FED'in faiz oranının gerisinde kaldığı kaydedildi. Yazıda ayrıca resesyon endişesi ve savaşın ekonomiye olumsuz etkileri nedeniyle faiz artırımında daha ürkek davranan ECB'nin faiz artırımı konusunda ne kadar devam edeceğinin tartışma konusu olduğu vurgulandı.  Avrupa'da durumun hiç de iç açıcı olmadığına işaret edilirken, "Geleceğe dair beklentiler karamsar, ihracat rekortmeni Almanya bile cari açık vermeye başladı ve İtalya, Portekiz gibi ülkelerin dev ölçülerde kamu borçları var. Bunların üzerine popülist ve aşırı sağ partilerin yükselişiyle gelen siyasi istikrarsızlığı da ekleyin… Euro’nın dolar karşısında son 20 yılın en düşük seviyesine inmesinde şaşıracak bir şey yok" denildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön