18 / 04 / 2024

Ekonomist Meriç Köyatası'ndan korkutan uyarı: 'Fırtına geliyor'

Ekonomist Meriç Köyatası'ndan korkutan uyarı: 'Fırtına geliyor'

Sözcü yazarı Uğur Dündar, bugünkü köşesinde, Köyatası’nın eleştirilerini ve Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ilişkin değerlendirmelerini aktardığı mektubuna yer verdi.



Fırtına bu kadarla kalsa iyi. Ama kusursuz (berbat) fırtına diyoruz. Zira sorunumuz sadece dış açıklarla sınırlı değil… Bir de iç açıklarımız var. O da Poyraz yönünden bir fırtına biriktiriyor.  Bütçe açığı dikiş tutmuyor. Yıl bitmeden ek bütçe yapıldı. Devletin iç borç stoku 1.5 trilyon lira, toplam borç stoku 3 trilyon 363 milyar lirayı buldu. KKM için ödenecek örtülü faiz (kur farkları) yılsonunda en az 300 miyar lira olacak. 450 milyarı bulacağını söyleyenler de var. Havaalanları, köprüler, otoyollar, şehir hastanelerindeki Hazine garantileri ile karadelik her geçen gün daha da büyüyor. IMF, 2022 yılında Türkiye'deki bütçe açığının 780 milyar lira olacağını tahmin ediyor.

Kontrolden çıkmış iç açıklar enflasyonu daha da azdırıyor. Halkı sefalete sürüklüyor. Gelir dağılımını daha da bozuyor.

“Gıda ve sağlık krizi kapıda”

Bir başka yüksek basınç sistemi de sanki Lodos yönünde ağırlaşıyor. Tarım üretiminde çöküş, kuraklık ve sağlık sistemi krizi bizi bekliyor. Bir taraftan plansızlık, tarımsal girdi maliyetlerindeki devasa açıklar, diğer araftan iklim şartları, tarım üretimini çökertti. Türkiye ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıya. Ufukta görülen döviz nakit krizi nedeniyle gıda ithalatı, ilaç ithalatı da zorlaşıyor. Yetişmiş doktor gücümüzü yurt dışına kaçırtıyoruz. Sağlık sistemi çökmüş durumda. Bırakın muayene ve tedavi hizmetlerini, hastanelerden randevu bile alınamıyor..

Dış etkiler ve sığınmacılar

Ekonomist Meriç Köyatası ndan korkutan uyarı: Fırtına geliyor

Bir başka yüksek basınç sistemi de Keşişlemede birikiyor. Bunlar çoğunluğu Türkiye'nin kontrolü dışında dış dünyadaki olaylar. Rusya-Ukrayna savaşı hammadde fiyatlarını artırdı. ABD-Çin gerilimi uzun süre bitmeyecek. Dünya ekonomilerinde beklenen yavaşlama, Türkiye'nin ihracatını olumsuz yönde etkileyecek. Ancak her ne kadar bu yüksek basınç sisteminde Türkiye dışı olaylar etkin diyorsak da, yine kendi kabahatimiz de var. 'Yurtta Barış Dünyada Barış' politikasını bırakıp mezhep esaslı dış politikaya geçince, dış olaylar karşısında başımız da dertten kurtulmuyor. Komşularla sorunlar ve 10 milyon sığınmacı, Türkiye'nin iç barışını, huzurunu ve bekasını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Bunların üstüne bir de şunu ekleyelim. Türkiye'nin yönetim biçimi de Cumhuriyet'in kuruluş ilkeleri ve felsefesinden tamamen uzaklaşmış durumda. Tek adam rejimi var.  Başta ordu ve yüksek yargı olmak üzere Cumhuriyet'in bütün kurumları etkisiz hale getirilmiş, anayasal özeliklerini kaybedip tek adama bağımlı hale gelmiş. Laiklik ilkesi ve demokrasi ortadan kalkmış, parlamento işlevini yitirmiş. Ve üstüne, enflasyondan işsizliğe, gelir dağılımından ekonomik büyümeye kadar tüm dengeleri bozulmuş bir ekonomik yapı…

'Kusursuz Fırtına' filminde, iki farklı yönden gelen yüksek basınç sistemi vardı. Şu anda Türkiye'nin dört bir yanında karabulutlar birikti ve kusursuz (berbat) bir fırtına geliyor. Havanın kalmasını ve fırtınadan kurtulmayı sağlayacak tek şey; acilen seçim.."

Editörün Notu: Bu haber 11 Ağustos 2022, saat 23.39'da yazıldı. An itibariyle dolar kuru 17 lira 92 kuruş, euro 18 lira 26 kuruş, altının gramı ise bin 25 TL değerindedir.

Akaryakıt fiyatları yine değişti! İşte en güncel motorin, benzin ve LPG fiyat listesi!

"Gram altın patlama yapacak" diyen İslam Memiş tarih paylaştı!

Dolar kahini Selçuk Geçer, büyük krizin tarihini verdi! 'Dolar 70 TL olacak!'


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön