27 / 04 / 2024

Emlak beyanı nedir? Emlak beyanı ne işe yarar?

Emlak beyanı nedir? Emlak beyanı ne işe yarar?

Emlak beyanının ne olduğu ve ne işe yaradığı merak edilen konulardan biridir. İşte emlak beyanına dair detaylar!



EMLAK BEYANI NEDİR?

Kişi veya kuruluşların sahip oldukları ev, bina, arsa, arazi gibi taşınmazları bağlı bulundukları belediyelere bildirme işlemi olarak da bilinen emlak beyannamesi, en basit anlatımı ile bir gayrimenkulün kime ait olduğunu ispatlayan resmi bir belgedir. Emlak beyanı yapacak vatandaşlar, emlak beyanını tanımlı olan belirli bir süre içinde ve beyanname için gerekli birtakım belgeler vasıtası ile başvurarak bu işlemi gerçekleştirir.

Kişiler, ister konut, ister arsa, ister bina olsun herhangi bir gayrimenkule sahip kişi, kurum veya kuruluşların devlete bildirmekle yükümlüdürler. Bu emlak beyannamesi için işlemler tapunun alınması ile süreç başlıyor. Yeni bir gayrimenkul sahibi olanların aynı yıl içerisinde yapması gereken resmi işlemler listesinde mutlaka yer alması gerekli. Beyan verilmemesi ya da geciktirilmesi gibi durumlarda birtakım cezalara uygulanabilir.

EMLAK BEYANI NASIL VERİLİR? EMLAK BEYANI NE İŞE YARAR?

  • Taşınmaz mallar üzerinden elde edilen kira gibi kazançlar ile ilgili bildirimleri de kapsayan emlak beyannamesi, her gayrimenkul için bir kereye mahsus olarak verilir. Gayrimenkullerin vergilendirilmesi için zorunlu olan emlak beyannamesi verme işleminde herhangi bir ücret ödenmemektedir.
  • Emlak beyannamesi nereye verilir? sorusu da sıkça sorulan sorulardandır. Taşınmazın yer aldığı bölgenin bağlı olduğu belediyelerin emlak ile ilgili birimlerine bu beyanname verilir. Bir başka yöntem de Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden yani hazır Beyan sayfası olarak da bilinmektedir ve bu emlak beyannamesi verilebilir.
  • İnternet aracılığı ile emlak beyanı verilebilir. Emlak beyannamesi vereceklerin belediyeye giderek ilgili işlemi gerçekleştirmek dışında alternatif yolları da söz konusu. İnternetten emlak beyanı verilebiliyor. İnternetten olarak emlak beyanı için edevlet sitesi üzerinden de işlemler kolaylıkla yapılabilmektedir.

Artan konut fiyatlarına karşı alternatif çözüm prefabrik evler! Devlet desteği ile neredeyse bedavaya alın!

Hazır prefabrik evlerin fiyatları ne kadar? İşte detaylar!

Prefabrik ev ne kadara mal olur 2022?


Geri Dön