23 / 04 / 2024

tapu sicili kanunu

tapu sicili kanunu

Taşınmazlar üzerindeki hakları göstermek üzere tapu sicili tutuluyor. Tapu sicili ve taşınmazların kaydedilmesi ile ilgili yasal hükümler ise Medeni Kanunda bulunuyor. İşte Medeni Kanun maddeleri..

Tapu sicilinin tutulması!

Türk Medeni Kanunu kapsamında sınırları belirlenen tapu sicili nasıl oluşturuluyor? Kanun hükümlerine göre, bir bölgede taşınmazlar, bulundukları bölgenin tapu siciline kaydediliyor. Birden çok bölgedeki taşınmazlar, her bölgedeki sicile ayrı ayrı kaydedi

Tapu kütüğü nedir?

Tapu sicillinin asli unsurlarının başında gelen tapu kütüğü nedir? Tapu kütüğü nasıl oluşturulur? Tapu kütüğü sayfasındaki özel sütunlara neler tescil ediliyor? İşte tapu kütüğü hükümleri...

Tapu sicili kanunu!

Türk Medeni Kanunu kapsamında Üçüncü Kısım: Zilyetlik ve Tapu Sicili bölümünde "Tapu sicili kanunu" hükümlerine yer veriliyor. Kanuna göre, tapu sicili, tapu kütüğü ve kat mülkiyeti kütüğünden oluşuyor...

Tapu sicili düzeltme davası nedir?

Tapu kayıtlarının eski olması, kadastro ve tapu işlemleri sırasında oluşan hataların giderilmesi tapu sicili düzeltme davası ile giderilir. Bu işlemlerde en yaygın hatalar tapu sahibinin adı, soyadı, anne ve baba adı gibi unsurlar vardır. Peki tapu sicili düzeltme davası nasıl açılır?

Tapu harcında muafiyet düzenlemesi!

TBMM'ye sunulan 492 Sayılı Harçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında kişinin kendisinin ikamet etmesi için aldığı evlerde ebeveyn başına 300 bin, çocuk başına ise 150 bin TL'lik bölümün tapu harcından muaf tutulması öngörülüyor. 

492 Sayılı Harçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

492 Sayılı Harçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi kapsamında kişinin kendisinin ikamet etmesi amacıyla satın aldığı konutlarda hanedeki ebeveyn başına 300 bin, çocuk başına ise 150 bin TL'lik kısmın tapu harcından muaf tutulması amaçlanıyor...

Tapu Genel Müdürlüğü'nden arsa payı uyarısı!

Ev alıp satarken hayati öneme sahip olan 'Arsa payı' durumuna Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile ilgili genelge yayımlandı. Genelgede Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verildi. 

Yetki belgesi alan emlakçılar dikkat!

Taşınmaz ticareti ile ilgili önemli açıklamalar yapan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yetki belgesi almış olan emlak işletmelerinin sorumlu emlak danışmanlarına tapu sicili ve belediyeler gibi kurumlar ile erişimler sağlanmalı” şeklinde konuştu.

2020'de daha az tapu harcı ödeyeceksiniz!

2020 yılı için tapu harcı gerçek beyanı ve tapuda ekspertiz zorunluluğu kanunu iptal edildi. Tapu harcı değişikliğinin iptal edilmesiyle vatandaşlar 8-10 kat daha az tapu harcı ödeyecek.  

Torba yasadaki kat mülkiyeti ve tapu kanunu değişiklikleri!

Avukat Kadir Kurtuluş, Emlakkulisi.com okurları için torba yasadaki kat mülkiyeti ve tapu kanunu değişikliklerini kaleme aldı. İşte Kurtuluş'un yazısı...

Tapu ve imar kanunlarında değişiklik Resmi Gazete'de!

Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!

Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tapu ve imar kanunlarında değişiklik teklifi TBMM'de!

Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşüldü. Milletvekilleri kanun teklifiyle ilgili görüşlerini paylaştı.

Tapu ve imar kanunlarında değişiklik teklifi komisyonda kabul edildi!

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ve bazı AK Parti'li milletvekili arkadaşlarının Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildi...

Tapu ve imar kanunlarında değişiklik teklifi komisyonda!

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz'ın da imzasının bulunduğu Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerine Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda başlandı.

Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise verildi. Kanun teklifi kapsamında metruk binaların yıkılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yetki verilmesi gibi düzenlemeler yer alıyor.

tapu sicili kanunu Haberi

tapu sicili kanunu

Tapu sicili Medeni Kanun!


A. Kurulması

I. Sicil bakımından

1. Genel olarak

MADDE 997.- Taşınmazlar üzerindeki hakları göstermek üzere tapu sicili tutulur.


Tapu sicili, tapu kütüğü ve kat mülkiyeti kütüğü ile bunları tamamlayan yevmiye defteri ve belgeler ile plânlardan oluşur.

Sicilin örneği, nasıl tutulacağı ve yardımcı siciller tüzükle belirlenir.


2. Taşınmazların kaydedilmesi

a. Kaydedilecek taşınmazlar

MADDE 998.- Tapu siciline taşınmaz olarak şunlar kaydedilir:

1. Arazi,

2. Taşınmazlar üzerindeki bağımsız ve sürekli haklar,

3. Kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümler.

Arazinin tapu siciline kaydı, özel kanun hükümlerine tâbidir.

Bağımsız ve sürekli hakların kaydedilmesi için gerekli koşullar ve usul tüzükle belirlenir. Süreklilik koşulunun gerçekleşmesi için hakkın süresiz veya en az otuz yıl süreli olması gerekir.

Kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümlerin taşınmaz olarak kaydı, özel kanun hükümlerine tâbidir.


b. Kaydedilmeyecek taşınmazlar

MADDE 999.- Özel mülkiyete tâbi olmayan ve...