24 / 04 / 2024

İBB Meclisi'nde bedelsiz parsel tahsisi gerginliği!

İBB Meclisi'nde bedelsiz parsel tahsisi gerginliği!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlık ettiği Kasım ayı oturumlarının 6. birleşiminde, İBB parsellerinin Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'na bedelsiz şekilde tahsis edilmesi gerginliğe neden oldu.



İBB Meclisi'nin kasım ayı oturumlarının 6. birleşimi Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapıldı. Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlık ettiği oturumda gergin anlar oldu. 2022 bütçe sunumu öncesinde Ekrem İmamoğlu'nun daha önce veto ettiği bir tahsis kararı oylamaya sunuldu.

İBB mülkiyetinde olan ve encümen kararı ile 2016'da Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'na tahsis edilen Kağıthane'deki Osmanlı Arşiv Külliyesi binasının bir kısmı ile arkasındaki duvarla çevrili yeşil alanın bir kısmının tahsis süresi 2019 tarihinde sona ermişti. 

İBB, Devlet Arşivleri Başkanlığı'ndan 2 senedir devam eden kullanımı sebebniyle 16 milyon TL ecrimisil (işgal tazminatı) istemişti. Tahsis kararının uzatılması istemi AKP'li meclis üyelerinin verdiği önerge çerçevesinde ekim ayı oturumlarında İBB Meclis gündemine taşındı.Oy çokluğu ile İBB mülkiyetindeki alanların 25 seneliğine bedelsiz olarak tahsisine kabul edildi. 

İBB Meclisi nde bedelsiz parsel tahsisi gerginliği!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kararı veto etti. Veto kararı İmamoğlu'nun yönettiği oturumda yeniden  oya sunuldu. Meclis Ekrem İmamoğlu'nun veto kararına karşı durdu. AKP-MHP grubunun oyları ile “ısrar kararı” şeklinde tahsis kararı geçti. CHP grubu karara; teknik inceleme ve kurumlar arası istişare yapılmadan alınması sebebiyle karşı çıktı.

İBB Meclisi nde bedelsiz parsel tahsisi gerginliği!

“590 MİLYON LİRA KAMU ZARARI OLUŞACAK”

Oylama öncesinde söz alan CHP'li Meclis Üyesi Filiz Öztürk Çelik, şunları kaydetti:

- AK Partili meclis üyelerinin önergesi ile gündeme alındı. Komisyonda tartışılmadı. 2 yıllık haksız işgal söz konusuydu. 16 milyon lira ecrimisil tahakkuk ettirildi.

- İki kurum arasında resmi yazışma olmadan yapılmasına karşıyız. Ecrimisil tahakkuk ettirildikten sonra bir gelişme oldu.

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile arazinin hazineye devri için görüşmeler başlatıldı. Tahsis karar geçerse 573 milyon devir bedeli ve 16 milyon lira ecrimisil ile 590 milyon civarında kamu zararını sebebiyet vereceğiz. Tekrar gözden geçirin.

İBB Meclisi nde bedelsiz parsel tahsisi gerginliği!

AKP'li Meclis Üyesi Muhammed Kaynar, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

 Osmanlı yadigarı arşivler, işgalci pozisyonuna sokulmuş rencide edilmiştir. Bu bir utanç tablosudur.

- Ecdadımızla arkadaşların bir problemi var. Osmanlı mezarlarını açıp kemikleri toplayıp başka yerlere götürdüklerini biliyoruz. Şov için harcadığınız paraları, Osmanlı arşivlerine ecrimisil çıkararak mı çıkaracaksınız?

- Bir kamu kurumu, kamu kurumuna ecrimisil yazamaz. Beylikdüzü'nde başkanın ortağı olduğu şirketin işgal ettiği kamu arazisine ecrimisil yazsın İBB.

İBB'nin Şile ve Güngören'deki mülkleri ilçe belediyelerine tahsis edildi!


Geri Dön