28 / 03 / 2024

İstanbul'da konut kiraları uçtu! Öğrenciler ne ev ne yurt bulabiliyor!

İstanbul'da konut kiraları uçtu! Öğrenciler ne ev ne yurt bulabiliyor!

Üniversitelerde yeni eğitim döneminin yaklaşmasıyla beraber  öğrenciler barınma telaşına girdi. Öğrenci sayısı 10 milyona yaklaşırken devlet yurdu kapasitesi sadece 800 bin olarak kalırken; barınma sorunları katlanmaya başladı. İşte son durum...



Mega kent İstanbul’da üç kişinin kaldığı tek oda özel yurtların aylık ücretleri ortalama 6.500 – 7000 Türk Lirası'ndan başlıyor. Ancak,  Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy gibi merkezi olan yerlerde 1+1 evlerin kiraları ise 8-10 bin Türk Lirası'ndan başlıyor. 

Sözcü'den Ali Selim Yamanlı ve Batuhan Serim'in haberine göre; ayda 850 Türk Lirası KYK bursu veya kredisi alarak geçinmeye çalışan öğrenciler için bu tutarların ödenmesi neredeyse hayal. 

Öğrenciler bir şekilde kiraya çıksa bile bu sefer de eve eşya alabilmek için çok büyük bir yükle karşılaşıyor. Bir kişi, daha hesaplı olması için ikinci el eşya almak istese bile 15-20 bin Türk Lirası'nı gözden çıkarmak zorunda. 

Bu durum öğrencileri ve velilerini olduğu kadar emlakçıları ve ikinci elcileri de etkiliyor. 

İstanbul da konut kiraları uçtu! Öğrenciler ne ev ne yurt bulabiliyor! 

Öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Beşiktaş’ta emlakçı ve ikinci elciler, son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Emlakçı Bedri Yılmaz, konuyla ilgili açıklamasında, "Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy gibi merkezi olan yerlerde 1+1 dairelerin fiyatları 8-10 bin liradan başlıyor. Daha düzgün olan, yeni binalarda ise 12-13 bin liraları buluyor. Eski binalarda 2+1 daireler 12-13 bin lira, 3+1 daireler ise 20 bin liraları buluyor" dedi ve bugün 3 kişinin kaldığı tek odalı bir yurdun bile 6.500 - 7 bin TL olduğunu aktardı. Şu anda öğrencileri büyük bir sıkıntının beklediğini dile geitren Bedri Yılmaz, "Eskiden bir tane öğrenci gelir bir ev tutardı, şimdi ise 3 tane öğrenci bir araya gelip bir ev tutabiliyorlar. Artık ilanlara baktığınız zaman oda arkadaşı isteyen insanlar var. Bu sadece öğrenciler için değil, çalışan kesim için de geçerli" açıklamasında bulundu. Yılmaz, İstanbul'da yaşayan insanların durumun farkında olduğunu; talebin çok olduğunu yerin ise bulanamadığını belirtti ve kiraların ciddi anlamda çok yüksek olduğunu vurguladı. 

İstanbul da konut kiraları uçtu! Öğrenciler ne ev ne yurt bulabiliyor! 

İkinci elci Tarık Bacan ise konuyla ilgili olarak, "Sıfır beyaz eşya çok pahalı olduğu için 2. el eşyaya yönelim çok fazla. Ancak bizim şöyle bir handikapımız var, konut kiraları çok pahalı" dedi ve insanların ev tutamadıklarını; ev ttuamayınca da eşya alamadıklarını dile getirdi. Şu an sezon olduğuna dikkat çeken Bacan, öğrencilerin bu fiyatlarla nasıl ev tutacağını sordu. "Yurt fiyatları çok artmış durumda. Bekliyoruz öğrencileri ama emlakçılarda da daireler yok" diyen Tarık Bacan, konut kiralarının dükkan kirası gibi olduğuna dikkat çekerek, "Bir öğrenci evine eşya almak istese minimum 15-20 bin lira arasında bir harcama yapması gerekir" açıklamasında bulundu. 

Öğrencilere müjde! Karşılıksız olarak 3 bin lira verilecek! Sakın tarihleri kaçırmayın

TOKİ'den 81 ile 250 bin ucuz konut müjdesi! Sosyal konut fırsatı resmen başlıyor! Hemen bakın, ev sahibi olun!

Doların iki hafta içinde kaç lira olacağı belli oldu! Yer yerinden oynayacak! Bu haberi okumadan dolara elinizi sürmeyin

 


Geri Dön