20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl kullanılır?

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl kullanılır?

Devlet tarafından kentsel dönüşüm projesi kapsamında anlaşmalı olarak evlerini boşaltan kimselere kredi imkanı sunuyor. Kentsel dönüşüm kredisi nerelerde kullanılır? Kentsel dönüşüm kredisi nasıl kullanılır?



Kentsel dönüşüm kredisi nasıl kullanılır?

Kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma canlandırma sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasına kentsel dönüşüm deniyor.


Yürürlüğe giren kanunla birlikte tüm binaların deprem testlerinin yapılması zorunlu hale geliyor. Bu sayede yapısına güvenen bir çok vatandaşımız günümüz teknolojileri ile yapılarının değerlendirildiğinde ne kadar dayanıksız olduğu ve bekleneni karşılamadığını görebilecektir.


Ayrıca kanun kapsamında yenilen veya güçlendirme yapmak isteyen vatandaşlarımıza 2 yıl geri ödemesiz 10 yıla kadar uygun maliyetli kredi imkanlarıda sunulmakta ki bu sayede isteyenler kendi yapılarını kendi maddi imkanlarıyla yapabiliyor.



Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak da bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un da gerekli açıklamalar yapılıyor. 


MADDE 1 – 

Bu Kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.


Kentsel dönüşüm kredisi alabilmek için yapılması gerekenler..

Kredi alabilmeniz için Öncelikle Bakanlık Yetkili Kuruluşlarından binanıza Deprem Risk Raporu hazırlanması için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Binadan 1 kişinin bu çalışmanın yapılması için başvuruda bulunması yeterli oluyor. Yetkili kurumlar Bakanlık adına binanızda teknik incelemeler yaptıktan sonra Bina Deprem Risk Raporunu hazırlar ve sizin adınıza Bakanlıktan Onayını alır.


Yetkili kurumlar ilgili tüm bankalar ile anlaşması olduğundan Kentsel Dönüşüm Kredinizin en hızlı, en uygun koşullarda çıkarılması için size yardımcı oluyor.  


Kentsel dönüşüm kredisi nasıl kullanılır..

Kentsel Dönüşüm Kanunu ile Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanarak Binanızı şuan bulunduğu yerde, kendi talepleriniz doğrultusunda depreme dayanıklı, modern , ihtiyaçlarınızı tam anlamı ile karşılayacak şekilde yeniden inşaa ettirmek için kullanabiliyorsunuz.


Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabilmeniz için ilk iş Bakanlık Yetkili Kuruluşuna  başvuruda bulunarak binanıza Deprem Risk Raporu almanız gerekiyor.  Bu rapor Yetkili Kurum tarafından Bakanlıktan onaylandıktan sonra kentsel dönüşüm kredi kullanmaya başlayabiliyorsunuz.



Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön