25 / 04 / 2024

Kiracı kira sözleşmesini başkasına devredebilir mi?

Kiracı kira sözleşmesini başkasına devredebilir mi?

Kira sözleşmelerinde bilindiği üzere kiraya veren ve kiracı olmak üzere iki taraf mevcuttur. Kira sözleşmeleri taraflar arasındaki anlaşmaların sağlandığı bir senet niteliğindedir. Peki, kira sözleşmesinin devri mümkün mü? İşte tüm merak edilenler...



Kira sözleşmesinin henüz bitmediği durumlarda kiracının kira sözleşmesini üçüncü bir kişiye devredip devredemeyeceği hususu Türk Borçlar Kanunu'nun 323. Maddesi'nde belirtilmiştir. 

'' Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz '' ifadesi yer almaktadır.

Kiracı kira sözleşmesini başkasına devredebilir mi?

Normal şartlarda kiracının kira sözleşmesini başkasına devretme hakkı yoktur. Ancak devir işleminin yapılabilmesi için kiracının mal sahibinden yazılı onay alması gerekiyor. Onay alınması sonucu devir işlemi gerçekleştirildikten sonra yeni kiracı, eski kiracının tüm haklarını ve borçlarını devralmış olur. 

İşyeri kiralamalarında ise durum biraz daha farklıdır. İşyeri kiralarında kiracı hakları gereğince, mal sahibinin yazılı rızası alınmasa da kira sözleşmesinin devrini yapabilir. Ancak eski kiracı, yeni kiracının oluşturabileceği zararlara karşı mal sahibine iki yıl daha sorumluluk taşımaktadır. 

Miras intikali için gerekli belgeler nelerdir?

Miras kalan evin satışı nasıl olur?

Miras intikali için tapu harcı ödenir mi?

Kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?

Tapu satış bedelinin düşük göstermenin cezası nedir?

Kiracı aidat ödemezse ne olur?

Oturma hakkı nasıl tesis edilir?


Geri Dön