27 / 04 / 2024

Kiracılar için depositosuz, düşük komisyonlu online kiralama deneyimi!

Kiracılar için depositosuz, düşük komisyonlu online kiralama deneyimi!

Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için RentRovi kurucusu İsmail Baş ile kiracılara sundukları yeni kiralama deneyimini masaya yatırdı...



Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için RentRovi kurucusu İsmail Baş ile kiracılara sundukları yeni kiralama deneyimini masaya yatırdı...

RentRovi kurucusu İsmail Baş ile kiracılara sundukları yeni kiralama deneyimini konuştuk.

Kiracılar için depositosuz, düşük komisyonlu online kiralama deneyimi!

RentRovi hangi sorunu çözmek üzere yola çıktı, iş fikrinin doğuşu hakkında bilgi verir misiniz?

Üniversitede okuduğum yıllarda, ev arayışındayken karşılaştığım sorunlardan yola çıkarak, bu iş fikrini hayata geçirdim. RentRovi’nin kurucusu olarak başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede ev kiralama deneyimi yaşadım, bu deneyimlerden yola çıkarak birçok kiracı ve ev sahibi ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, “Ev kiralama sürecinde yaşanan sorunlar neler? RentRovi bu sorunlara nasıl bir çözüm geliştirebilir?” sorularına yanıt arayarak 2019’da RentRovi’yi kurduk. İşimizin iki tarafı var, kiracı ve ev sahibi ve bizler her iki taraf arasında garantörüz.

Kiracılar için ev kiralama oldukça masraflı ve zahmetli bir süreç. Özellikle yeni bir ev kiralarken ilk ay emlakçı komisyonu, depozito, abonelikler ve taşınma masrafları derken kiracı neredeyse üç dört aylık birikimini kiralama için harcamış oluyor ve bu harcama kiracının bütçesini oldukça zorluyor. Kiracı yeni bir ev arayışındayken bu arayış günler hatta haftalarca sürebiliyor.

Ev sahipleri için de evini kiraya vermek en az ev kiralamak kadar zor ve masraflı bir süreç. Ev kiraya verirken bilinmeyen kiracı profili, sınırlı ve ücretli hizmet sunan ilan siteleri ve geleneksel yöntemlerle ev kiralama yapan emlak ofisleri hem evin kiraya verilme sürecini uzatıyor hem de ev sahibi için birtakım riskler barındırıyor.
RentRovi ev sahipleri ve kiracılar için uçtan uca hizmet sunan, orta ve uzun dönemli bir ev kiralama uygulaması. Ev sahipleri ve kiracılar için üye olmak ücretsiz. Platformumuzda yer alan evlerin tüm görsel ve teknik bilgileri doğru olup ekibimiz tarafından bu evler ziyaret edilip inceleniyor. Kiracılarımıza uygun komisyon, depozitolu ve depozitosuz modeller sunarak geleneksel kiralama aracılığı yapan ofislere oranla, kiracılarımız için %50’ye varan bir fiyat tasarrufu sağlıyoruz. 

Ev sahipleri herhangi bir ücret ödemeden RentRovi’ye kayıt olup talep ettikten sonra aynı gün içerisinde profesyonel ekibimiz kendileriyle iletişime geçiyor. İlk çalışmamız evin değerlemesi. Profesyonel bir şekilde evin resim ve videolarını çekip aynı gün içerisinde evi kiracılarla buluşturuyoruz. Doğru görsel kullanıp, ev hakkında doğru bilgiler vererek, kiracılar tarafından yapılan ev ziyaretlerini %60 oranında azaltıyoruz. Evleri düzenli bir gelire sahip, ev sahiplerinin gönül rahatlığıyla evini kiraya verebileceği güvenilir kiracılarla buluşturuyoruz. Yaptığımız tüm bu çalışmalar neticesinde evleri doğru değerlemeyle ortalama 7 gün içerisinde kiraya veriyoruz. İleride amacımız evin boş kalma süresini bir güne indirmek.

Hem ev sahipleri hem kiracılarla olan ilişkimiz sadece kiralama süreciyle sınırlı değil, ilerleyen süreçlerde de ev ile ilgili ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunu hukuki zeminde çözmeye çalışıyoruz. 

RentRovi olarak sabah 9:00, akşam 18:00 hafta içi hizmet veren bir kiralama ofisi değil, ev sahibi ve kiracıya zaman ve paradan tasarruf sağlayıp, istediği zaman istediği yerde ev kiralayıp evini kiraya verebildiği bir sistemi kurduk ve bunu geliştirmeye devam ediyoruz.

Son olarak Koç Finans ile büyük bir iş birliğine hazırlanıyoruz. Bu anlaşma sonuçlandığında ev sahiplerimize senelik peşin kira ödemesi yaparak, kiracılara da depozitosuz ve komisyonsuz bir modelimizi sunacağız.

 

İş ve gelir modeliniz nasıl işliyor?

RentRovi ev sahipleri ve kiracıları herhangi bir aracıya gerek kalmadan doğrudan buluşturup güvenli bir kiralama deneyimi sağlıyor. Ev sahibi ve kiracılar için platformumuza üye olmak ücretsiz. Ayrıca ev sahibinden herhangi bir ilan ücreti almıyoruz. Ev sahiplerine ekstra olarak profesyonel bir şekilde resim ve videolarını çekip, evin değerlemesi ve profil yönetimini yapıyoruz. Kısacası ev sahibiyseniz herhangi bir ücret ödemeden, RentRovi ile oturduğunuz yerden hızlı ve güvenilir bir şekilde eviniz kiraya veriliyor.

Kiracılar için ise bir senelik kira üzerinden %6-8 arasında bir komisyon almaktayız. Bu komisyon oranlarıyla geleneksel emlak ofislerine oranla kiracılar için %50’ye varan bir tasarruf sağlıyoruz. Hazır müşterimize sunduğumuz RR-Depozitosuz ve bir depozito bedelini geçmeyecek depozitolu modelimiz mevcut. İlerleyen süreçlerde sunacağımız %100 depozitosuz modelle kiracının depozito yükünü hafifletmek, hatta tamamen kaldırmak istiyoruz. Daha önce de belirtiğim gibi Koç Finans ile yakın bir iş birliği içerisindeyiz, sonuçlandığında ev sahiplerine bir senelik kiralarını peşin ödeyip, kiracılarımız içinse depozitosuz ve komisyonsuz bir model sunacağız.

 

Dünya’daki konut kiralama platformlarının iş modelleri nasıl? Siz nasıl konumlandırıyorsunuz kendinizi?

Geleneksel emlak ofisleri ve ilan sitelerinin müşterinin ihtiyaç ve isteklerini karşılamakta yetersiz kaldığı noktada, konut kiralamayı teknolojiyle buluşturan ve 7/24 ev sahipleri ve kiracılara hizmet veren platformlar rağbet görmeye başladı. Başka ülkelerde de RentRovi iş modeline benzer uzun dönem konut kiralama hizmeti sunan platformlar mevcut. ABD’de Rentberry, Brezilya’da Quintoandar ve Malezya’da Speedhome gibi. Özellikle aralarında en dikkatimizi çeken ve bizim yakından takip ettiğimiz Quintoandar. Brezilya’da bir girişim olan Quintoandar bugüne kadar toplamda 350 milyon dolar yatırım alarak unicorn oldu. Türkiye ve Brezilya konut kiralama dinamikleri benzer, gelişmekte olan ülkeler kategorisinde ve risk oranları da birbirine yakın. Quintoandar’ın elde etmiş olduğu başarıyı RentRovi de ilerleyen süreçlerde yakalayabilir. Rentberry, Quintoandar ve Speedhome son zamanlarda müşterilerine ev satış hizmeti de sağlamaktadır. RentRovi olarak sadece orta ve uzun dönem ev kiralama hizmeti sunarak müşterilerimize en kusursuz hizmeti sağlamak için çalışıyoruz. RentRovi olarak kiralamanın hem teknoloji hem finans hem de proptech kısmında müşterimize hizmet sunduğumuzdan, globalde olan kiralama platformlarından farklılaşıyoruz. 

 

Şu andaki portföy büyüklüğünüz ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

RentRovi olarak 2019 Ağustos ayında ev sahiplerine ve kiracılara hizmet vermeye başladık. Müşterilerimize daha iyi hizmet vermek için İstanbul’un belirli ilçelerinde faaliyet gösteriyoruz. Hizmet verdiğimiz ilçeler şu anda Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu ve Kağıthane. Anadolu yakasında belli bölgelerde müşterilerimize hizmet vermeye başladık. 2020 sonuna kadar tüm İstanbul’da hizmet vermeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar hizmet verdiğimiz ilçelerde 152 evimizi kiracılarımızla buluşturduk. Koç Finans ile ev sahiplerine senelik peşin kira ödemeyi hayata geçirdiğimiz an çok hızlı bir şekilde ev portföyümüzü genişletebileceğiz. 

 

Depozitolu ve depozitosuz iki seçeneğiniz var. Bu paketlerden hangisi daha çok tercih ediliyor? Depozito Türkiye’de ev sahibi ile kiracı arasında çok anlaşmazlıklara neden olan bir konu. Siz ev sahiplerini nasıl ikna ediyorsunuz bu modelle?

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, hem kiracıların masraflarını azaltmak hem de evleri hızlı bir şekilde kiraya vermek için farklı depozito modellerini müşterilerimize sunmaya başladık. Şu an depozitolu ve RR-Depozitosuz (RentRovi-Depozitosuz) iki farklı modelimiz bulunuyor. Depozitolu olan modelimizde depozito bedelinin bir kira bedelini geçmemesine özen gösteriyoruz. RR-Depozitosuz modelimizde ise bir aylık depozito bedelinin 1/3’ini alarak her ayın kirasına eşit taksitler halinde bölüyoruz, kira kontratı bittiğinde ödenen bu miktar ev sahibine kalıyor ve geri ödemiyor. RR-Depozitosuz modelini seçen ev sahiplerimize konut sigortasını ücretsiz sunuyoruz. 
Ev kiralarken ve kiralık ev boşaltıldığında ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan en büyük sorunlardan birisi depozito ücreti. Öncellikle depozito neden var? Ev sahibi ve kiracı arasındaki güven eksikliğinden ortaya çıkan ve ev sahibi tarafından kiralama sürecinde kiracıya karşı kendini korumak adına aldığı ve kiralama sonunda kiracının ev ile ilgili tüm sorumluluklarını yerine getirirse ev sahibinin geri ödemekle mesul olduğu bir ücret. Bu alınan depozito bedeli çoğu zaman ev sahibini korumaya yetmediği gibi evi kiraya verme süresini de uzatıyor. RentRovi olarak ev sahiplerine gelir durumu kanıtlanmış ve evlerini gönül rahatlığıyla teslim edebilecekleri güvenilir kiracılar buluyoruz. RR-Depozitosuz modelimizi tercih eden ev sahiplerimiz için kiracıları özenle seçiyoruz. Aynı zamanda evi olası hasarlara karşı koruyacak geniş kapsamlı konut sigortasını da ücretsiz sunuyoruz. Ev sahipleri için sunduğumuz bu avantajlar sayesinde ev sahiplerimiz rahatlıkla RR-Depozitosuz modelimizi tercih ediyorlar.

Şu an üzerinde yoğun olarak çalışmakta olduğumuz %100 depozito modelimizi çok yakın bir zamanda duyuracağız. Özellikle bu model hem ev sahipleri hem de kiracılar için büyük avantajlar sağlıyor.

 

Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi (KWORKS) sürecini anlatır mısınız? Nasıl gelişti, nasıl gidiyor, size ne tür faydası oldu?

Türkiye’de girişimci sayısı oldukça fazla ve girişimcilerin başarı oranı her geçen sene artıyor. Girişimcilerin karşılaştığı en büyük sorunlar onları destekleyen kurumların eksikliği, yatırım ağlarına erişim kısıtlılığı ve know-how birikiminin olmaması. Son yıllarda girişimcileri ve katma değeri yüksek teknoloji tabanlı girişimleri desteklemek amacıyla Türkiye’de kuluçka merkezleri ve araştırma merkezleri kurulmaya başlandı. Bunların içerisinde en önemli girişim hızlandırma merkezlerinden birisi de Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi (KWORKS)’dir. KWORKS’e 2019 Mart ayında başvurduk, Nisan ayında finansal teknolojiler girişimi olarak kabul edildik. Her sene KWORKS’e binlerce girişim başvuruyor, yapmış oldukları titiz çalışmalar sonucunda 25-30 arasında girişim kabul ediliyor. Ayrıca bu sene de bizler KWORKS 2020 hızlandırma programına seçilen sekiz girişimden biri olduk.

KWORKS’e başvuruda en önemli kriterler girişimlerin sürdürülebilir, ölçeklendirilebilir ve teknoloji tabanlı olması. KWORKS’e dahil olduktan sonra Şişli’de bulunan merkezi konumdaki geniş ve ferah ofisi 7/24 şekilde kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra girişimler için sağlamış oldukları ücretsiz teknoloji altyapı destekleri, birebir mentorluk destekleri, yatırımcı ağlarına erişim ve ürün-pazar uyumu için vermiş oldukları iç mentorluklar sayesinde girişimciler hem rehberlik hizmeti almış oluyorlar hem de maddi açıdan büyük tasarruf ediyorlar. 

 

Son olarak pandemi süreci sizi nasıl etkiledi ve ne tür önlemler aldınız?

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 tüm sektörleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkiledi. Gayrimenkul ve konut kiralama da bu süreçten nasibini aldı. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu ilk aylar işler durma noktasına geldi. Gelirlerimiz azalmakla birlikte, dijitalde konut kiralama olanağı sağladığımızdan dolayı, özellikle Covid-19 sürecinin bilinirliğimize ve yeni müşteriler edinmemize epey katkısı oldu. Bu süreç özellikle dijitalleşmeye mesafeli duran kullanıcı adaylarımızın hızlı bir şekilde dijitalleşmeye adapte olmalarını sağladı. Pandemiden önce başlamış olduğumuz dijitalleşme sürecimizi daha da hızlandırdık. Tamamen oturdukları yerden ev kiralayıp evlerini kiraya verme vizyonumuz, korona sürecinde ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu kanıtladı. Biz de çok yakın bir zamanda yayınlanacak olan mobil uygulamamız ve yeni web versiyonumuza %100 doğru görselin yanı sıra video, 360 derece fotoğraf özelliğini eklemiş olacağız. Bunun yanı sıra uzaktan kimlik doğrulama ve online kira kontratı için de altyapıyı kurduk ve en yakın zamanda entegre edeceğiz.
 

Toplu yaşam alanı yönetimlerinin dönüşümü!

Ofislerin evrimi!

Coğrafya şirketlerin kaderidir!

İnşaat sektöründe yapay zeka kullanımı!

Türkiye'nin ilk online B2B depo platformu yurt dışına açıldı!

'En iyi kiracınız' Blueground, unicorn olmayı hedefliyor!

Türkiye’nin proptech'e odaklanan ilk girişim sermayesi fonu kuruldu!

Türkiye’de verinin ulaşılabilir olması için çalışıyoruz!

Mete Varas Proptech'i anlattı!

Proptech ile gayrimenkulde kurallar yeniden yazılıyor!


Geri Dön