27 / 04 / 2024

Kripto paralar neden düşüşte?

Kripto paralar neden düşüşte?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Fulya Soybaş, bugünkü yazısında Bitcoin'de meydana gelen düşüşü kaleme aldı. 



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Fulya Soybaş "Kripto paralar neden düştü?" başlıklı yazısında Bitcoin'de meydana gelen düşüşün nedenini kaleme aldı. "Kripto para piyasaları yine çakıldı." diyerek yazısına başlayan Soybaş devamında şunları yazdı...

 Kripto paraların en yüksek hacimlisi Bitcoin son 24 saatte yüzde 8’e yakın değer kaybederek 43 bin dolar seviyesine indi. Ethereum’da ise değer kaybı yüzde 9’un üzerinde. Binance Coin, Cardano, Chiliz, Solana, Polkadot gibi diğer büyük coinlerde de kayıp yüzde 10’u aştı. Peki, bu düşüşün sebebi ne? Yeniden yükselişe geçer mi? Geçerse, ne zaman? Uzmanlara sordum. Uyardılar: “Piyasa aşırı duyarlı. Kredili ve kaldıraçlı işlemlerden uzak durun!”

Kripto paralar neden düşüşte?

KALDIRAÇLI İŞLEMLERDEN UZAK DURUN

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, kripto para piyasalarında yaşanan bu sert düşüşten yaklaşık 10 gün önce, ‘Kripto para piyasasında işlem yapan arkadaşlar; Uzun vadeli ve ihtiyacınız olmayan parayı bağlarsanız iyi olur. Ulus devletler, tokat atacak! Üzülürseniz üzülürüm’ uyarısı yapmıştı. Bugün tam da o noktadayız. İslam Memiş’i aradım. Tahminini neye dayanarak yaptığını sordum. Memiş, “Bu tahmini kaldıraç işlemi yapanları düşünerek yapmıştım. Türkiye’de kripto para daha çok kumar gibi, yatırım amaçlı düşünülmüyor. Uyarmak istemiştim. Nitekim de dediğim gibi oldu” diyor. Peki, ne oldu da piyasa bir anda toz duman oldu? Memiş, bu düşüşte FED etkisi olduğunu belirterek, şöyle devam ediyor:

KRİPTO PARALARDA DÜŞÜŞ SÜRECEK

“ABD Merkez Bankası (FED) 14-15 Aralık’ta düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı tutanaklarını yayımladı. Tutanaklar, faiz artışının piyasa beklentisinden daha erken olabileceğini gösterdi. Bu da yatırımcıyı dolara itti, satışlar başladı. Ben şimdi bir tepki yükselişi bekliyorum, 47 bin dolar civarına çıkabilir. Ama kalıcı olmayacak. Gözümüz, bugün ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik verilerinde. 25 Ocak’ta da FED’in faiz kararı var ve muhtemelen de mart ayında faiz artırımına gidilecek. O nedenle satışların devam edeceğini, Bitcoin’in 40 bin dolar altına ineceğini düşünüyorum. Yatırımcılar dikkatli olmalı!”

Kripto paralar neden düşüşte?

YAZA KADAR BEKLEYİN

Peki, bu düşüşler kalıcı mı? Memiş, ‘Hayır’ diyor, yaz aylarını işaret ederek, “Haziran-Temmuz gibi kripto para piyasalarında yine-yeni rekorlar bekliyorum. Bitcoin’de 70-80 bin dolar seviyesine yükseliş görebiliriz. Ama bundan önce bir beklenti olmasın. 25 Ocak’tan sonra yaza kadar ikinci düşüş dalgası devam eder. Kısa vadede zengin olma hedefleri olanlar eldekinden de olabilir. Özellikle kredili ve kaldıraçlı işlemler yapanlar dikkatli olsun.”

METAVERSE CANLANABİLİR

Kripto para ve Blockchain uzmanı Helin Çelik: “Küresel anlamda dolar endeksinin güç kazanması ve risk iştahının zayıflaması kripto para birimlerinin genelini etkisi altına aldı. 46 binlerde tutunmaya çalışan BTC/USD, 5 Ocak’ta açıklanan FOMC tutanaklarının ardından sert satış baskısıyla karşılaştı. FED’in ‘Şahin tutumu’ ve beklenenden daha erken ve hızlı bir şekilde faiz artırımına gidebileceği sinyalleri, yatırımcı kanadında satışla karşılandı. Dolar endeksi güç kazanırken, negatif korelasyonu olduğu bilinen kripto paraların toplam hacmi 2 trilyon doların altına çekildi. Halihazırda kritik bir dönemeçte olan BTC/USD’nin 40 binlerdeki seyrini koruması önemli. Parite üzerinde, aşırı satım bölgesinde olmasından kaynaklı tepki alımları meydana gelebilir, ancak reaksiyonun devamlılığı ve ‘long’ pozisyonların hacmindeki artışın beslenmesi için kripto para biriminin düşüş trendini kırması ve 46 bin 600 direncinin üzerinde tutunması şart! Bitcoin’de yaşanacak toparlanma ise son zamanlarda kan kaybeden ana metaverse coinlerini ve altcoinleri canlandırabilir.”

Bitcoin neden düşüyor?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön