25 / 04 / 2024

Sözlü vasiyetname şartları!

Sözlü vasiyetname şartları!

Sözlü vasiyetname en zor vasiyetnamelerden biri ve ve olağan üstü koşullar için düşünülmüş bir vasiyet türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, sözlü vasiyetname şartları nelerdir?



Sözlü vasiyetname şartları!

Vasiyetname bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının ne olacağı ve ne şekilde taksim veya tasarruf edileceğine dair kişinin isteklerini belirten hukuki belgeye deniyor. 


Vasiyetnamenin kanunda belirtilmiş olan şekil şartlarına uygun olarak düzenlenmesi gerekiyor. Kanunda yer alan şekil şartlarına uygun olmayan vasiyetnameler hükümsüz sayılıyor. 


Resmi vasiyetname resmi görevli memur tarafından düzenlenmesi gerekiyor. Resmi memurdan kasıt, noter, sulh hakimi veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olarak belirtiliyor.Uygulamada resmi vasiyetnameler, genellikle noterler tarafından düzenleniyor. Peki, sözlü vasiyetname nasıl düzenlenir?


Sözlü vasiyetname şartları nelerdir?


Sözlü vasiyetname en zor vasiyetnamelerden biri ve ve olağan üstü koşullar için düşünülmüş bir vasiyet  türü olarak biliniyor. Bu olağanüstü durum ve şartlar;


a)  Yakın ölüm tehlikesi,tabii afetler,

b)  Miras bırakanın yaşadığı yerin dış dünya ile ulaşımının kesilmesi,

c)  Amansız hastalık, bulaşıcı hastalık ve salgın halleri,

d)  Savaş gibi olağanüstü durumlar olarak biliniyor. 


Bu durumlar miras bırakan  yüzünden resmi veya el yazısı ile  vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yöntemini seçebiliyor.Bu konuda iki adet şahit olması ve hatta bunları vekil olarak tayin etmesi durumu daha sağlamlaştırıyor. 



Vasiyetname nasıl düzenlenir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön