18 / 04 / 2024

Tapu harcı oranı 2013!

Tapu harcı oranı 2013!

Tapu harcı oranı 2013 hesaplaması birçok insanı yakinen ilgilendiriyor. Siz de tapu harcınızı hesaplamak istiyorsanız, işte yanıtı...




Tapu harcı ya da diğer bir ifadeyle tapu masrafı, gayrimenkul alım – satımında karşılaşılan masraf kalemlerinden biri. Söz konusu bu masraf kalemi, 2013 yılı mevzuatında değişikliğe uğradı. 2012 yılında gayrimenkulunuzun alım – satımında gayrimenkulun satış bedeli üzerinden binde 33 oranında tapu harcı ödüyordunuz. Tabi bu oranın yarısını gayrimenkul alıcısı, yarısını da satan kişi ödüyordu. 


2013 yılında ise tapu harcı oranında değişikliğe gidildi. Tapu harcı oranı 2013, yeni mevzuatta binde 20'ye çekildi. Yani artık gayrimenkul alım – satımına konu olan gayrimenkulun gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harcı ödenecek. Eskiden olduğu gibi bu oranın yarısını alıcı, yarısını satıcı ödeyecek. Bunun anlamı ise şu; Gayrimenkulun satış bedelinin binde 10'unu alıcı, binde 10'unu ise satıcı ödeyecek. 


Örneklerle tapu harcı oranı 2013 

Gayrimenkul alım – satımı yapacaksanız, 2013 yılında değişikliğe uğrayan tapu harcı oranını somut örneklerle açıklamak yerinde olacaktır. Örneğin 400 bin TL değerinde bir ev satın alacağınızı düşünelim. Bu durumda ödemeniz gereken tapu harcı miktarını şu yolla bulacaksınız; Tapu harcı masrafının tapu bedelinin binde 20'si oranında ödenmesi gerektiğini belirtmiştik. Bu orana göre, satın alacağınız 400 bin TL'lik evin tapu harcı oranı, satış bedelinin binde 20'si üzerinden hesaplanacak. Yani 400 bin TL'lik ev için ödenmesi gereken tapu harcı tutarı 8 bin TL olur. Tabi bu bedelin yarısını siz, yarısını ise satıcı ödeyecek.  


Harcın ödenmesi şart... 

Tapu harcı oranının mutlaka ödenmesi gerekiyor. Ödeme yapılmadığı takdirde cezai yaptırımlar kapınızı çalacaktır. Nitekim Maliye Bakanlığı hiçbir satılık konut fiyatını göz ardı etmiyor. 

Vergi kaçağının önüne geçebilmek için Bakanlık, tüm gayrimenkul alım – satım işlemlerini sıkı bir denetimden geçiriyor. 





Geri Dön