19 / 04 / 2024

TOKİ'den ev çıkmayanlar para iadesi bekliyor!

TOKİ'den ev çıkmayanlar para iadesi bekliyor!

TOKİ kura çekilişleri büyük bir heyecanla sürüyor. TOKİ çekiliş sonuçları sonucunda ev kazananlar şimdi taksitleri ne zaman ödeyeceklerini araştırıyor. Aynı zamanda ev kazanamayanlarda para iadesi bekliyor. Başvuru bedelleri kura çekiliş tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü sonrasında iade edilecek.



TOKİ'den 100 bin konut projesiyle ilgili önemli bir açıklama geldi. Bu kapsamda kura çekilişi ile ismi çıkmayan kişilere ücretlerinin iade edilmesi için ödemelerin 5 iş günü sonrasında yapılacağı açıklandı. Takip edildiği gibi  TOKİ  kura çekilişleri başladı. Peki kurada adı çıkanlar ne zaman taksit ödeyecek? 50 bin sosyal konut projesinde alt gelir grubu için satılan konutlarda ilk taksit ödemesi konutların teslimine müteakip başlatılmıştı. Sosyal konut projesinde en fazla konut İstanbul'da inşa edilecek. İstanbul'a "Her Yıl 100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi"ne göre 10 bin konut yapılacak.

TOKİ BAŞVURU ÜCRETİ İADESİ AÇIKLAMASI

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; TOKİ'nin yaptığı resmi açıklamada kura çekilişi ile ismi çıkmayan kişilere ücretlerin iade edilmesi için ödemelerin 5 iş günden sonra yapılacağı açıklandı.

İşte o açıklama metni;
"100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi" için yedek hak sahipliği kurası çekilmeyecek olup asil olarak hak sahibi olamayan vatandaşlarımızın başvuru bedelleri kura çekiliş tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü sonrasında iade edilecektir."

TOKİ 100 BİN SOSYAL KONUT PROJESİ İLK TAKSİT ÖDEMESİ HANGİ TARİHTE?

50 bin sosyal konut projesinde alt gelir grubu için satılan konutlarda ilk taksit ödemesi konutların teslim edilmesiyle başladı. Ancak 100 bin sosyal konut projesinde satılan konutlar için yapılan açıklamada peşinat tutarının TOKİ Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalamasında ödeneceği, ilk taksit ödemesinin ise imzalanan sözleşme tarihi izleyen ay içinde yapılacak.

Konu hakkında yapılan resmi açıklama, "Peşinat bedelleri gayrimenkul satış sözleşmesi imzalama aşamasında ilgili banka tarafından tahsil edilecek olup, taksit ödemeleri, sözleşme tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

KURA ÇEKİLİŞİ

"Hak Sahibi Belirleme Kurası" noter huzurunda; Banka ve İdare yetkilileri denetiminde gerçekleştirilecektir.

1) Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri konut sayısının yüzde 10'u kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır.

2) "En Az yüzde 40 Engelli Vatandaşlara" konut sayısının yüzde 5'i kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacak.

3) Diğer Konut Alıcı Adayları için İdaremizin genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek.

Kura çekiliş yeri ve programı daha sonra açıklanacaktır.

Kurada, asil ve yedek olarak hak sahibi olamayanlar başvuru bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 2 (iki) iş günü sonrasında T.C. Ziraat Bankası A.Ş. yetkili Şube'lerinden geri alabilecek.

Projenin bağımsız bölüm listesi ve konut fiyatlarının belirlenmesinin ardından İdare tarafından tespit edilecek tarihte "Konut Belirleme Kurası" çekilecek.

İhalenin ardından konut sayılarında azalma olmasıyla konut belirleme kurası ile beraber ilk kurada belirlenen hak sahipleri arasından konut sayısı kadar hak sahibi belirleme kurası çekilecek.

SÖZLEŞME İMZALANMASI

Konut belirleme kurasıyla konutu belli olan alıcılar İdarenin belirleyeceği ve ilan edeceği tarihlerde T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Temerküz Şubesinde (Daha sonra ilan edilecektir.) Gayrimenkul Satış Sözleşmesi ve kredi kullanım işlemlerini gerçekleştirecekler.

Sözleşme imzalama aşamasında;
Nüfus Müdürlüğünden adrese dayalı kayıt sistemine göre alınacak olan Proje bulunduğu il sınırları içerisinde 1 (bir) yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ettiğini kanıtlayacak belge,

Hane halkı gelirinin en fazla net 5.500 TL (İstanbul için 6.000 TL) olduğunu kanıtlayan gelir belgeleri,

Gerekli görüldüğünde istenebilecek ek belgeler ile birlikte ilan edilen tarihlerde ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlayacaklar.

TOKİ BAŞVURU ÜCRETİ İADESİ 2020 AÇIKLAMASI

TOKİ'nin yaptığı resmi açıklamada kura çekilişi ile ismi çıkmayan kişilere ücret iadesi için ödemelerin 5 iş günün ardından yapılacağı açıklandı. 

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi" için yedek hak sahipliği kurası çekilmeyecek olup asil olarak hak sahibi olamayan vatandaşlarımızın başvuru bedelleri kura çekiliş tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü sonrasında iade edilecektir.

TOKİ'den ev almaya hak kazananlar ne yapacak?

TOKİ'den nasıl ev alınır 20 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön