25 / 04 / 2024

Emekli kira geliri muafiyeti var mı?

Emekli kira geliri muafiyeti var mı?

Türkiye'de taşınmaz mallar için ödenen vazı vergilerde emekliler için muafiyet uygulaması bulunuyor. Peki, kira gelir vergisinde emekli kira geliri muafiyeti var mı? Emekliler kira geliri vergisi öder mi?



Emekli kira geliri muafiyeti var mı?

2014 yılı içerisinde kira geliri elde eden ev ve işyeri sahipleri için vergi dönemi Mart ayı itibarıyla başladı. Mükellefler 25 Mart'a kadar beyanname vererek ilk taksit ödemelerini ise 31 Mart'a kadar ödüyor.


Bazı vergilerde emekliler için muafiyet uygulaması bulunuyor. Peki, kira gelir vergisinde emekli kira geliri muafiyeti var mı?


Kira gelir vergisinde, emeklilere özel muafiyet uygulaması bulunmuyor. Evini kiraya veren ve istisna bedelinden yüksek gelir elde eden emekliler, vergi ödemek ile yükümlü oluyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;


Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar,


(Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.)


Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 1.400 TL) aşanlar yıllık beyanname vereceklerdir.


Kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.



Kira gelir vergisi hesaplama rehberi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön