04 / 05 / 2024

Ev alıp satanlar dikkat! Tapuda bunu yapan yandı! Tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir?

Ev alıp satanlar dikkat! Tapuda bunu yapan yandı! Tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir?

Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde tapuda beyan edilen tutarın yüzde 4’ü oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Bu bedeli daha düşük ödemek isteyenler satış bedelini düşük gösteriyorlar. Ancak bu yöntemin tabiki bir cezası var. Peki, tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir?



Tapu harcı, gayrimenkulün resmi satış bedeli üzerinden hesaplandığı için bazı alıcı ve satıcılar aralarında anlaşma yaparak satış bedelini tapu üzerinde daha düşük gösterme yoluna gidiyorlar. Ancak bu durum maliyenin sıkı takibinde olduğu için fark edildiği takdirde ciddi yaptırımlar söz konusu oluyor. 

Bu gibi durumda uygulanan cezalardan biri vergi ziyaı cezası olarak karşımıza çıkıyor. Eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın yüzde 25’i ceza olarak tahsil ediliyor. 400 bin lira tutarındaki bir ev için şöyle bir tablo ortaya çıkıyor. 

Ev alıp satanlar dikkat! Tapuda bunu yapan yandı! Tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir?

400 bin liralık alım satıma konu olan bir gayrimenkul 100 bin lira olarak gösterildiği takdirde normalde, 100 bin lira üzerinden yüzde 2 alandan yüzde 2’de satandan tapu harcı alınıyor. Toplam harç bedeli 4 bin lira. Hem alıcının hem de satıcının 2’şer bin lira ödemesi gerekiyor.

Gerçekte ise bu 400 bin liralık bir işlemdi ve arada 300 bin liralık bir fark ortaya çıkmış oldu. Bu fark üzerinden bir hesaplama yapılıyor. Alıcı da satıcı da tapuda eksik gösterdikleri 300 bin liranın yüzde 2’si kadar olan harcı, yani eksik ödedikleri 6 bin lirayı ödemekle mükellef oluyorlar. Bir de bu 6 bin liranın yüzde 25’ini, yani 1500 lirayı ödemeleri gerekiyor. Bu alıcı ve satıcı için toplamda 15 bin lira fark ödemek anlamına geliyor.

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nedir?

Tapu alım satım masrafı 2022!

Tapu birleştirme işlemi nasıl yapılır? 

Tapu tevhit harcı bu yıl ne kadar oldu?

Tapu ifraz işlemi ücreti 2022!


Geri Dön