25 / 04 / 2024

tapu harcı iadesi

tapu harcı iadesi

Gayrimenkul alım satım işlemleri gerçekleştirilirken ödenmesi gereken tapu harcı, kimi zaman fazla hesaplanarak kişilerin yüksek miktarlar ödemesine sebep olabiliyor. Peki, tapu harcını fazla ödeyenler ne yapacak? Bu ödeme geri alınabilir mi? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Tapu harcının iadesi dava dilekçesi 2022!

Tapu harcı iadesi, kentsel dönüşüm sürecinde alınabiliyor. İade için bir dilekçe ile vergi dairesine müracaat ediliyor. Tapu harcının iadesi dava dilekçesi...

Satıcı adına ödenen tapu harcının iadesi!

Bazı taşınmaz satışlarında toplam tapu masrafı yalnız alıcı tarafından ödeniyor. Bu bedeli ödeyen alıcılar, satıcının ödemek ile mükellef olduğu kısmın iadesini talep edebiliyor. Peki, satıcı adına ödenen tapu harcının iadesi mümkün mü?

Tapu harcı geri alınabilir mi?

Tapu dairesinde gerçekleşen işlemler için 492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Peki, yersiz olarak tapu harcının ödenmesi halinde, ödenen tapu harcı ilgilisine iade ediliyor mu? Tapu harcı geri alınabilir mi?

Tapu harcının iadesi dava dilekçesi 2022!

Tapu harcı iadesi, kentsel dönüşüm sürecinde alınabiliyor. İade için bir dilekçe ile vergi dairesine müracaat ediliyor. Tapu harcının iadesi dava dilekçesi...

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi emsal karar!

Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitlerin yaptıkları satışlarda yatırılan tapu devir harçlarının ve müteahhitlerden daire satın alanların ödedikleri tapu harçlarının iadesini isteyebiliyor. İşte kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi için verilen emsal karar...

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi 2021!

Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitlerin yaptıkları satışlarda yatırılan tapu devir harçları ve müteahhitlerden daire satın alanların ödedikleri tapu harçları geri alınabiliyor. İşte kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi 2021 aşamaları...

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi nasıl olur?

Kentsel dönüşümde inşa edilen yapılardan alınan evler için yatırılan tapu devir harçları ve müteahhitlerden daire satın alanların ödedikleri tapu harçları iade alınabiliyor. Peki, kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi nasıl olur?

Kentsel dönüşüm tapu harcı iade işlemleri 2018!

Kentsel dönüşümde alınan gayrimenkuller için ödenen tapu devir harçları geri alınabiliyor. Peki, kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi nasıl alınır? İşte kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi işlemleri..

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde müteahhitlerin yaptıkları satışlarda ödenen tapu devir harçları geri alınabiliyor. Peki, kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi nasıl alınır?

Satıcı adına ödenen tapu harcının iadesi!

Bazı taşınmaz satışlarında toplam tapu masrafı yalnız alıcı tarafından ödeniyor. Bu bedeli ödeyen alıcılar, satıcının ödemek ile mükellef olduğu kısmın iadesini talep edebiliyor. Peki, satıcı adına ödenen tapu harcının iadesi mümkün mü?

Fazla ödenen tapu harcının iadesi!

Taşınmaz devirlerinde tapu dairesinde alıcı ve satıcıdan belirli oranlarda tapu harcı ödemesi yapmaları isteniyor. Peki, yapılan bir hatadan dolayı fazla ödenen tapu harcı iade edilir mi? İşte fazla ödenen tapu harcının iadesi..

İfraz işleminde tapu harcı 2015!

Tapu sicil kütüğünde tek bir parça olan taşınmazın birden fazla parçaya ayrılması bölünmesi işlemine ifraz deniyor. İfraz işlemi için tapuda istenen ücretin ödenmesi gerekiyor. İşte, ifraz işleminde tapu harcı 2015!

Tapu harcının elektronik ortamda tahsilatı!

Tapu Harcı ve Damga Vergisi ile Döner Sermaye Hizmet Bedelinin Elektronik Ortamda Tahsilatı Usulü hakkında genelge kapsamında tapu harcının elektronik ortamda tahsilatının nasıl yapılacağı açıklanıyor. İşte ödeme şekli..

Trampa işleminde tapu harcı ne kadar?

Tapuda trampa işlemlerinin gerçekleşebilmesi için gerekli belgelerin temini ve tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, trampa işleminde tapu harcı ne kadar?

Kat mülkiyeti tapu harcı 2015!

Anagayrimenkuldeki bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti deniyor. Kat mülkiyetinin kurulabilmesi için gereken belgeler ile tapu dairesine müracaat ediliyor. Peki, kat mülkiyeti tapu harcı 2015 ne kadar?

Ölünceye kadar bakma akdi tapu harcı!

Bir taşınmaz malın mülkiyetinin devri karşılığında bir kimsenin diğer birini ölünceye kadar bakıp görüp gözetmeyi taahhüt ettiği sözleşme ölünceye kadar bakma akdi oluyor. Peki, ölünceye kadar bakma akdi tapu harcı ne kadar?

tapu harcı iadesi Haberi

tapu harcı iadesi

Gayrimenkul alım ve satım işlemleri yapılırken konut, arsa, arazi, işyeri ve binaların satış değeri üzerinden hesaplama yapılarak tapu harcı ödemesi tahsil ediliyor. 

Tapu harcının alım ve satım bedeline Katma Değer Vergisi (KDV) eklenmeden bulunması gerekli oluyor. Fakat uygulamada sıkça KDV bindirilmiş değer üzerinden hesaplanan tapu harcı hem alıcının hem de satıcının gerçek bedelinden daha yüksek harç ödemesine sebep oluyor. 

Hem alıcıdan hem de satıcıdan tahsil edilen tapu harcı oranı yüzde 4 olarak belirlenmiştir. Tapu masrafları bu yıl gayrimenkullerin devir işlemi için alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında alınıyor. 


 
Fazla ödenen tapu harcı, Vergi Usul Kanunu'nun 117'nci maddesinin 1'inci bendi uyarınca matrah hatası olarak kabul görüyor. Matrah hataları, ilgili belgelere ait rakamların ya da indirimlerin fazla ya...