28 / 03 / 2024

Innovia 4 mağdurları Engin Yeşil'le görüştü!

Innovia 4 mağdurları Engin Yeşil'le görüştü!

Innovia 4 mağdurları Yeşil Holding Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ile görüştü. İşte detaylar...



İnşaat sektörünün en büyük firmaları arasında yer alan Yeşil Holding'e bağlı Yeşil İnşaat, Esenyurt'ta inşa ettiği Innovia 4 projesini geçtiğimiz günlerde durdurdu. 

Toplam 5 bin mağdurun bulunduğu Innovia 4 projesiyle ilgili bir açıklama yapan Yeşil Holding Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, Innovia Esenyurt projesinde önceki etaplarda 9 bin konut gecikmesiz olarak teslim edildiğini, son 6 bin konutun da teslim edileceğini açıkladı.

Innovia 4 mağdurları Engin Yeşil'le görüştü


Innovia 4 mağdurları Yeşil Holding Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldi. Yeşil Holding'teki toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı Innovia Müdafaa Grubu'nun tanıtımı ile başladı.

İşte toplantı gündemi:

1- Yaklaşık 8 yılda Yeşil Gyo tarafından yalnızca 4 resmi bilgilendirme yapılmış olması ve bunun yetersizliği. İletişimin ve bilgi akışının arttırılması gerektiği.  
 
Aksiyon: ilk adımda iletişim arttırılacak. Öncelikle projenin geldiği nokta ile ilgili detaylı rapor hazırlanarak mağdurlarla paylaşılacak. Ayrıca Engin Bey’in katılımı ile daha sık aralıklı detay toplantılar yapılabileceği, bir önceki toplantı notları üzerinden alınan aksiyonların ve yeni gelişmelerin bildirilebileceği belirtildi. 
 
2- Projenin sayısal durumu: 
 
2015 ve 2017 kap raporları arasındaki fark sehven yapılmıştır. Proje net olarak 6500 konut ve 180 ticari alandan oluşmaktadır. Bu konutların %15 i arsa sahiplerine %2 Esenyurt Belediyesi’ne aittir. Müteahhitlere bartır karşılığı verilen daire miktarının çok düşük olduğu belirtildi. (Genel toplam: 1200 adet) 3000 üzeri satış yapıldı ve son 1 yıldır satış neredeyse “0”. ilk etapta satılabilecek stok 2000 üzeri konut ve 180 ticari alan. Güncel ederi yaklaşık 1 milyar₺. Projenin tamamlanması için gereken kaynak yaklaşık 450-500 milyon ₺. Yani projedeki kalan konut ve ticari alan stoğunun değeri, projenin ihtiyacı olan kaynak için yeterli. Tek sorun satışın olmaması ve acil nakit ihtiyacı. Gerekli kaynak bulunursa tahmini tamamlanma süresi 24 ay. Aksiyon: projenin satış durumuyla alakalı blok bazlı rapor hazırlanması. 


3- Hacizler ve İpotekler konusu:  
 
Engin Bey diğer etaplara gelen ipotek ve hacizlerin İnnovia 1-2-3 maliklerinin tapu harçlarının ödenmekten imtina edilip geç kalmaları yüzünden gerçekleştiğini belirtti.  Yani adam evini teslim almış ancak belediyeye gidip tapuyu kestirmemiş. Şimdiki ekonomik çıkmaza girilince tapuların hala yeşil gyo üzerinde kalmasından dolayı hacizler gelmiş. Şayet kat malikleri hızlı davranıp evlerini teslim aldıklarında tapularını zamanında kestirmiş olsalardı bu sıkıntıyla karşılaşmazlardı dedi. Ayrıca şu an İnnovia 4 arsasında Halk Bankası’nın 360 milyonluk ipoteği var. Ellerindeki Tuzla ve Arifiye projelerinin tamamlanma oranı %85 lerde. Buralarda da ipotekler var ancak düşük miktarlarda. Kaldırılması çok problem değil dedi. Ayrıca 1-2-3 etaplarında da ellerinde 200 civarı konut ve 50 civarı iş yeri bulunduğunu ancak üzerlerinde ipotek ve hacizler olduğunu söyledi. Biz bu veriyi zaten kap raporlarından derlemiştik. Kendisine teyit ettirdik. 
 
4- Çek alıp ödeme bekleyenler:  
 
Bunlar yaklaşık 60-70 kişi ve mali yükleri şu anda 15 milyon civarı. Böyle büyük bir proje için külfet olmadıkları belirtildi ancak kendilerinden daha büyük sorunlar olduğu için onlar da bekletiliyor. Ödemeleri projenin devamı ile alakalı. Bunların dışında da 60-70 kişilik yeni fesih davası açan bir grup var. 
 
5- Cezai bedeller: Şu anda ve projenin bitimine kadar geçecek sürede cezai bedel ödemesi yapabilecek pozisyon olmadığını kesin şekilde belirtti. Tüm enerjisini ve finansal kaynağını projeyi bitirmek için harcamak zorunda olduğunu vurguladı. 
 
6- İşin neden tamamlanamadığı ile alakalı sorulara ise hepimizin bildiği imar sorunlarıyla bölge imajının zedelenmesi, projenin çok büyük olması dolayısı ile satış bazlı bir imalat politikası izlendiği ve satışların düşmesi, hatta durma noktasına gelmesinin (ekonomik kriz, siyasi dalgalanmalar, terör saldırıları vs) yol açtığı belirtildi. 
Tüm bu genel konulardan sonra bundan sonra ne olacak dedik hep beraber; 
Engin Bey ısrarla iflas gibi bir niyetinin olmadığını farklı formüller üzerinde çalışarak projesini tamamlamak istediğini vurguladı. Bu konuda kararlı göründü. Buna sebep olarak da firma imajını, ayrıca projenin tamamlanıp gerekli satış rakamına ulaşması durumunda hala kar eden bir proje olduğunu çünkü projenin arsa payının böylesi bir proje için çok karlı olduğunu savundu. 
 
Çözüm önerileri: 
 
1- Öncelikle devletin finansal sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/08/20180815-4.htm)( 15/08/2018 tarihli 30510 sayılı resmi gazete) ile alakalı girişimde bulunduğunu bununla alakalı görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Ancak anlaşmanın tamamlanmasına dair süre veremedi. 
 
2- Kendi malvarlığının(gayrimenkul değerinin) borçlarının 5 katı olduğunu bunların içinde önemli birkaç tanesini (Yeşil Holding binası arkasındaki arsa, Levent’teki İstanbul 205 kule 
(inşaatı bitmek üzere) satarak nakit döngüsü yaratmak gayretlerinin bulunduğunu görüşmelerin devam ettiğini ancak yatırımcı bulmakta zorlandığını belirtti. 
 
3- Projede bulunanların iki gruba ayrılmasını rica etti.  a. Projede kalmak isteyenler b. Projeden ayrılmak isteyenler 
 
Bunların durumuna göre farklı çözüm önerileri hazırlanacak.  


-Bunlardan birisi herkesin bildiği takas formülü: 
 Bu formülden çeki olup parasını alamayanlar, davası devam edenler vs de yararlanabilir. Projeye girerken ödediğiniz bedel aylara sair olarak avans faizi üzerinden güncel fiyata çevrilecek. Sonrasında farklı projelerden tamamlanmış tapuya hazır projelerle takas teklifi getirilecek. Bununla ilgili 2-3 hafta içinde detay çalışma yapılacak. (Takasa hazır tapularda bulunan ipoteklerin düşük miktarlar olduğunu ipoteklerin kaldırılabileceğini belirtti) 

-Farklı bir firmanın garantörlüğünde mağdurlar tarafından fonlama formülü:  
Bu formülde kat irtifak tapuları dağıtılacak, 20-30 bin lira bandında vadeli olarak destek alınarak projenin ayağa kalkması sağlanacak. Bu fonda toplanan para sadece inşaat için harcanacak. Henüz fikir aşamasında. 


-Kaydırma formülü: 
Herkesin bildiği gibi c1-c2 ve suits dediğimiz d blok, dolayısı ile yaklaşık 1600-1700 konutluk bir kısıma hiç başlanmadı. Buradan yapılmış satışları aşağıda tamamlanmaya yakın bloklardaki boş dairelere kaydırarak bu kısmı durdurup elde edilebilecek parayı öncelikle bitime yakın daireler ve projenin yaşanabilir hale gelmesi için gerekli altyapı ve sosyal donatı alanlarına harcamak dolayısı ile proje tamamlanma maliyetini düşürmek, elde edilecek parayı etkin ve verimli kullanmak. 


Sonuç: Bu ay içinde Bir yandan gayrimenkul satısı ve finansal yapılandırma anlaşması ile alakalı görüşmeler devam edecek ve bir gelişme olursa bildirilecek. Bunun yanında da alternatif çözüm taslakları ile ilgili detay çalışmalar yapılarak bir sonraki toplantı tarihi belirlenecek. Gereken süre 3-4 hafta.

 

Engin Yeşil'den Innovia 4 açıklaması!

Innovia 4 mağdurları Saraçhane Parkı'nda toplandı!

Innovia 4'ün inşaatı durdu! 5 bin mağdur var!

Kamil Engin Yeşil kimdir?

 

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön