25 / 04 / 2024

Konutta gurbetçi hareketliliği!

Konutta gurbetçi hareketliliği!

Kovid-19 salgını sebebiyle eve kapanma süreçlerinden sonra turizm sezonunun da başlamasıyla yabancı özelinde satışlar canlılık kazandı. 



Kovid-19 salgını sebebiyle eve kapanma süreçlerinden sonra turizm sezonunun da başlamasıyla yabancı özelinde satışlar canlılık kazandı. 

Yeni Şafak Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; konut geliştiricilerine göre, koronavirüs salgını sebebiyle gurbutçiler ve yabancı yatırımcılar, geniş balkonlu, bahçeli, yürüyüş yolu olan, peyzaj alanlı ve kent içi müstakil yaşam imkanı sağlayan projeleri tercih etmeye başladı. 

Konutta gurbetçi hareketliliği!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021 Mayıs'ta geçen senenin aynı ayına göre yabancıya satış yüzde 106,4 arttı ve bin 796 adet oldu. İran ve Irak ilk sırada olurken, Avrupa ve diğer yerlerden de ev alımlarında arttı.

SATIŞLAR KATLANDI

Rus vatandaşların konut alımları, Mayıs 2021'de, Mayıs 2020'ye göre yüzde 197, Almanya’dan yüzde 480, Kazakistan’dan yüzde 433, Azerbaycan’dan ABD’den yüzde 671, İngiltere’den yüzde 125 yükseldi. Gayrimenkul sektöründeki duruma ilişkin açıklamalarda bulunan İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, Kovid-19 pandemisinin konut alma tercihlerini de değiştirdiğine dikkat çekti. 

Konutta gurbetçi hareketliliği!

PENDİK YOĞUN TALEP GÖRÜYOR

Bitirilen ve oturumun büyük ölçüde başladığı projelerinde gurbetçi ve yabancı hareketliliği yaşandığını dile getiren Çulhalık, gurbetçilerin ev taleplerini şu şekilde anlattı:

“İzole ve güvenli yaşam beklentisini karşılayan projelerin merkezi lokasyonda olması önemli bir kriter. İstanbul’un merkezi lokasyonlarından biri olan Pendik’te yatırımcılarımızı izole ve güvenli yaşamla buluşturduğumuz ‘Ondörtüç Pendik’ projemize gelen taleplerde yabancı yatırımcı ağırlığı hissediliyor. Turizm sezonunun açılmasıyla bu hareketliliğin kalıcılık kazanacağını söylemek mümkün.”

Konutta gurbetçi hareketliliği!

1+1 DAİRELER 448 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

İnsay Yapı tarafından İstanbul’un değeri en çok artan bölgelerinden Pendik’te inşa edilen ve 252 konut ile 15 ticari birimin bulunduğu Ondörtüç Pendik projesi, kentin içinde müstakil yaşam imkanı sunarak, talebi yönlendiriyor. Projede 2 oda 1 salon ve 3 oda 1 salon evlerin her birinde yemek yenilecek kadar geniş balkonlar bulunuyor. Projenin yüzde 85’i balkonlu evlerden meydana geliyor. 1 oda 1 salon evlerin çoğunda 1 balkon, 3 oda 1 salon evlerde 2 balkon yer alıyor. Projede, 1 oda 1 salon evler 448 bin Türk Lirası'ndan, 2 oda 1 salon konutlar 618 bin Türk Lirası'ndan, 3+1 evler ise 874 bin Türk Lirası'ndan satılıyor. Yapımı devam eden Pendik Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı, projeye yürüme mesafesinde bulunuyor ve proje Teknokent’e komşu lokasyonda yükseliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’na da 15 dakika mesafede konumlanıyor. 

Konutta gurbetçi hareketliliği!

FİYAT ARTIŞLARI EN FAZLA 4+1’DE

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Reidin yeni konut fiyat endeksine göre, Mayıs 2021'de aylık en fazla fiyat artışı yüzde 0.35’lik oranla 4 oda 1 salon evlerde kaydedildi. Bu yükselişi 2 oda 1 salon ve 3 oda 1 salon konut tipleri izledi. Endekse göre, 1 oda 1 salon evlerde aylık artış yüzde 0.11 olarak gerçekleşti. Yabancıların ev talebi yüzde 38.2’lik oranla en fazla 2 oda 1 salon evlere oldu.

Konutta gurbetçi hareketliliği!

EV BÜTÇESİ YÜZDE 20 YÜKSELDİ

Bu tarz konutlara talep artışının yatırım bütçelerinin de yukarı çekilmesine neden olduğuna vurgu yapan İhsan Çulhalık, “Örneğin İnsay Yapı’ya konut almak üzere gelen yatırımcıların yüzde 10’u yabancı ve gurbetçilerden oluşuyor. Yabancının konut almak için ayırdığı yatırım bütçesi de pandemi öncesine göre yüzde 20 civarında artış gösterdi” diye konuştu.

Konutta Kovid-19 etkisi!

Yabancıya konut satışı vatandaşlıkla katlandı!

Türkiye'deki gayrimenkullerin değeri artıyor!


Geri Dön