18 / 04 / 2024

Kripto para borsasının sicili kabarık!

Kripto para borsasının sicili kabarık!

Kripto para borsası Thodex bombası, piyasanın denetimsizliğini bir kez daha ortaya çıkardı.  Denetimsizlik ve devlet garantisi bulunmaması sebebiyle riskli yatırım denen piyasanın geçmişinde de birçok dolandırıcılık bulunuyor. Çoğu şirket iflas açıklıyor ve paraları yok ediyor. 



Küresel çapta hızla artan bir taleple karşılaşılan kripto paralarda dolandırılan miktarda yıldan yıla yükseliyor. Yeni Şafak'tan Orhan Orhun Ünal'ın haberine göre; denetimsizlik ve devlet garantisi bulunmaması sebebiyle riskli yatırımlar arasında olan ve regülasyon ihtiyacı bulunan piyasanın geçmişinde de birçok dolandırıcılık yer alıyor. Yapılan araştırmalar dolandırılan toplam resmi miktarın 2021’de rekor seviyeye çıktığını ortaya koyuyor.

Kripto para borsasının sicili kabarık!

BİR SÜRE SONRA İFLAS AÇIKLIYORLAR

Kripto para dolandırıclığındaki en büyük skandallardan biri Mt. Gox olmuştu. Japonya merkezli kripto para platformu Mt. Gox 2010'da faaliyet göstermeye başladı. Nisan 2014’te ise 850 bin adet Bitcoin’in çalındığını duyuran firma bir anda iflas ettiğini belirtti. O dönemde söz konusu kayıp 450 milyon dolar civarındaydı. Ülke hükümeti araştırmalar için çalışmalara başlasa da kaybolan paraların büyük bölümü geri getirilemedi. 

Konuyla ilişkin diğer bir skandal ise Teksaslı Brendon Shavers’ın. 2011'de faaliyete başlayan Bitcoin Savings & Trust, bitcoinini kendi hesaplarına taşıyanlara yüzde 7 faiz vadetti. 2012'de ise şirket faizleri ödemedi ve iflasını duyurdu. Hong Kong merkezli Mycoin de kripto para piyasalarının önemli skandallarından birini yaşattı. Mycoin 2014 yılında yatırımcılarına 90 Bitcoin yatırmaları halinde kısa sürede yüzde 150 kazanç teklifi sundu. 2015 Ağustos'ta platformda dolandırıcılık yapıldığı belirlendi, yatırımcının buradaki kaybı ise 400 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Kripto para borsasının sicili kabarık!

HEP AYNI VAAT

Güney Afrika merkezli kripto para platformu MTI ise 2020'nin en büyük skandalıydı. Yasal çalışmalar sürerken, yatırımcıların şimdilik kaybının 540 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor. Güney Kore merkezli CoinUp da müşterilerine 10 hafta içerisinde yüzde 200’e kadar kazanç vadetmişti. Tabii ödemeleri vadettiği gibi yatırımlardan değil yeni kullanıcılardan elde ettiği paralarla gerçekleştiriyordu. Her ponzi düzeni gibi CoinUp da 2019'da iflasını duyurdu. CoinUp Kurucusu 16 yıl hapis cezası alırken yatırımcıların yaklaşık 384 milyon dolarının ödemesi henüz yapılmadı.

Kripto paralar daha çok insanı mağdur edecek!

Vebitcoin CEO'su İlker Baş gözaltına alındı!

Yerli kripto borsalarından peş peşe açıklamalar!

Kripto pazarında neler oluyor: Uzmanlar arasında fikir ayrılığı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön