24 / 04 / 2024

Kriz Kahini Roubini: Dünya bir bombanın üzerinde oturuyor

Kriz Kahini Roubini: Dünya bir bombanın üzerinde oturuyor

Nouriel Roubini'ye göre küresel Merkez Bankaları'nın faiz artırımı dünyayı çok daha kötü bir sürece sokacak. Bugün yaşananları 'başlangıç' olarak nitelendiren Roubini, dünyanan bir bombanın üzerinde oturduğunu söyledi.



Dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini ekonomik krizin gelişimi ile ilgili yeni bir uyarıda ve tahinde bulundu. Kriz kahini lakabı ile tanınan Roubini, 1970'ler ve küresel kriz karışımı bir kriz beklediğini açıkladı.

"Finans kurumları çatırdayabilir"

2008 yılında yaşanan finansal krizi tahmin eden Roubini, küresel Merkez Bankalarının enflasyonu dizginlemek için attığı adımların dünyayı stagflasyon kapanına sıkıştıracağını ifade etti. Stagflasyonun sadece bir başlangıç olacağını gerçek etkilerinin ise sonradan görüleceğini dile getiren Roubini, büyük finans kurumlarının çatırdadığının görülmesinin mümkün olabileceğini hatta yeni bir Lehman etkisinin piyasaları etkileyebileceğini dile getirdi. Bir podcast yayınında konuşan Roubini, bir çok ekonomide resesyon ve finans piyasalarında şoklar yaşanabileceğini dikkat çekti.

"Dünya bir bombanın üzerinde oturuyor"

Negatif arz şokları sebebiyle enflasyonun hızlı bir şekilde düşmeyeceğini belirten Roubini yaşanan sürecin sonunda 1970'li yıllardaki ekonomik durum ve Küresel Finansal Kriz karışımı bir döneme girileceğini ileri sürdü. Roubini, 1970'li yıllarda olduğu gibi enflasyonun yükseldiği ve negatif büyümenin olduğu bir stagflasyon dönemine girileceğini ancak o dönemden bile çok daha kötü bir süreç yaşanacağını ifade etti. Roubini, "Büyük staglasyonist borç krizi bekliyorum" diye konuştu. Nouriel Roubini, pandemi sürecinin olumsuz etkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı ve Çin'de devam eden sıkıntılar, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği gibi risklere de vurgu yaptı. Dünyanın sosyal ve siyasi baskılarla çevrili bir bombanın üzerinde oturduğunu ileri süren Roubini "Ve ekonomik, finansal ve jeopolitik kriz bu durumu çok daha kötüleştirecek" diye konuştu.

Dünyayı bekleyen tehlike stagflasyon nedir?

Stagflasyon, ekonomik durgunluk ve enflasyonun aynı zamanda yaşandığı durumu ifade ediyor. Ekonomide stagflasyonun yaşandığı dönemlerde piyasa durgun olmasına rağmen fiyatlar yükselir. Stagflasyon dönemlerinde ekonomik durgunluk ve hızlı fiyat artışlarının yanı sıra işsizlik oranında da yükseliş yaşanır.

 

2008 finansal krizini önceden bilen ekonomistten altın ve doları olanlara kötü haber! Yüzde 40 düşüş kapıda!

2008 krizini önceden bilen adam ülkeler batacak dedi! Yürekler ağıza geldi

Dünyaca ünlü kriz kahininden korkutan uyarı: Bu sefer çok farklı

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön