20 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Aile konutu şerhi, tapu kütüğüne işlenebilen şerh türlerinden birisi olarak biliniyor. Aile konutu müessesesi, Türk Medeni Kanununun 194. maddesi ile mevzuatımıza dahil edilmiştir. Peki, Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur? İşte tüm detaylar...



Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?

Aile konutu şerhi ifade edildiği üzere aile konutunun bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvuru yaparak konulabilir. Harçlar Kanununda bir hüküm olmadığından başvuru için bir ücret talep edilmek. 

Şerh konulmasıyla birlikte eşlerden biri diğer eşin rızası olmaksızın aile konutunu satamaz. Ayrıca üzerinde kısıtlayıcı hak tesis edemez, eğer konut kira ise kira sözleşmesini feshedemez.  

Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Eğer şerhe rağmen bir kimseye mülkiyet devredilmiş ise bu devir geçersiz sayılır. Bu durumda taşınmazı satın alan kişiye karşı Tapu iptali davası açılması gerekecektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; mülkiyeti edinen üçüncü kişilerin iyiniyetli olması yani ayni hak edindiği taşınmazın aile konutu olduğunu bilmeden ve halin şartlarından da bilinmesinin üçüncü bir kimseden beklenemeyecek olduğu durumdur.

Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!

Kiracı kaç yıl sonra çıkarılabilir?

Kiracı tahliye taahhütnamesi ile nasıl çıkarılır?

2B arazi kiralanabilir mi? 2B arazi nasıl kiralanır?


Geri Dön