19 / 04 / 2024

Tarihi sit alanları

Tarihi sit alanları

Önemli bir tarihi olayın yaşandığı ya da önemli bir tarihi olayla ilgili olan ve tarihi dönemlerden izler taşıyan bu özellikleri ile korunması gereken alanlara tarihi sit alanları deniyor. İşte, tarihi sit koruma koşulları!

Tarihi sit alanı nedir?

Sit alanları; ender bulunması ve tarihi dönemlerden izler taşıyor olması nedeni ile korunacak alanlar kapsamına alınıyor. Peki, tarihi sit alanı nedir? Tarihi sit alanı özellikleri nelerdir?

Tarihi sit alanları için ilke kararı yenilendi!

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı' nın ' tarihi sit ' alanlarını koruma ve kullanma şartlarını yeniden düzenleyen ilke kararı Resmi Gazete' nin bugün ki sayısında yayımlandı.

Tarihi sit alanlarına yeni düzenleme geldi!

Tarihi sit alanlarında bitki örtüsünü, topografyı etkileyebilecek tüm çalışmalarla ilgili yeni bir düzenleme getirildi. Bugün kü Resmi Gazete' de yayınlayanarak yürürlüğe giren düzenleme şunları getiriyor...

İstatistiklere göre Türkiye'de 11 bin 859 sit alanı var!

Kültür ve ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı "Türkiye Geneli Tescilli Sit Alanları İstatistiklerine göre, 3 yıl önce toplam 11 bin 307 olan Türkiye'deki sit alanları 552 artarak 11 bin 859'a yükseldi..

Sit alanı!

Ülkemizde belirlenen sit alanlarına, derecesine göre farklı muhafaza sınırlaması uygulanıyor. Örneğin 1. derece sit alanı korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunması gereken sit alanı oluyor...

Sit alanı nedir?

Ülkemizde yer alan ve korunması gereken doğal değerler sit alanı olarak muhafaza ediliyor. Peki sit alanı nedir, sit alanı türleri nelerdir? Yanıtı haberimizde...

Tarihi sit alanları nedir?

Tarihi sit alanları ve Türkiye'de bulunan sit alanları hakkında detaylı bilgi için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Tarihi sit alanları!

Sit alanları, doğal değerler olarak ifade ediliyor. Peki tarihi sit alanları nelerdir? Detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Çanakkale’de petrol arama çalışmaları başlıyor! Ruhsat verildi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) doğal ve tarihi sit alanları ile çevrili Çanakkale'de karada petrol aranma ruhsatı verildiğini duyurdu.

Murat Kurum'dan sit alanları ranta açılıyor iddialarına yanıt!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sit alanları ranta açılıyor iddialarına yanıt verdi. İşte konuyla ilgili gelişmeler...

Fatih 1/5000 ölçekli plan tadilatı askıya çıktı!

Fatih ilçesi, ( Tarihi Yarımada ) 1. Derece Arkeolojik, Kentsel Tarihi Sit Alanları Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Plan Notu Değişikliğine ilişkin 1/5000 ölçekli 24.11.2020 tasdik tarihli plan tadilatı askıya çıktı.

Tarihi sit alanlarının koruma ve kullanma koşulları belirlendi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının "Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararı" 31439 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

4 ilin sit alanları 'koruma alanı' olarak tescillendi!

Zonguldak, Denizli, Isparta ve Konya'da bulunan bazı doğal sit alanları, doğal koruma, sürdürülebililir koruma, kontrollü kullanım ve nitelikli doğal koruma alanı olarak tescillendi.

Güngör Erçil: Muğla'da doğal sit alanlarının statüsü düşürüldü!

Muğla Çevre Platformu Eş sözcüsü Güngör Erçil, doğal sit alanları belirlenirken hazırlanan bilimsel raporlar için “Gayrimenkul şirketinin hazırladığı raporlarla bütün Muğla’nın doğal sit alanları tespit ediliyor” dedi. Erçil, Muğla'da doğal sit alanlarının statüsünün düşürüldüğünü ileri sürdü.

Muğla Gökova'da sit alanlarının statüsünün değiştirildiği iddiası TBMM'de!

Muğla Gökova'da bazı sit alanlarının statüsünün değiştirildiği iddiası meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Ergun, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Muğla'daki Doğal sit alanlarının statülerinin değiştirildiği iddialarına yalanlama!

Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Muğla'daki "Doğal sit alanlarının statülerinin değiştirildiği" iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

İzmir'deki doğal sit alanları kesin korunacak hassas alan ilan edildi!

İzmir İli, Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri dahilindeki bazı doğal sit alanlarının kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmesi hakkında karar bugünkü 2941 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Beş kentteki doğal sit alanlarına ilişkin önemli karar!

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Van, Bitlis, Amasya, Eskişehir ve Denizli'deki bazı doğal sit alanları, "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edildi.

Doğal sit alanlarını koruma ve kullanma koşulları yeniden belirlendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanlarını koruma ve kullanma koşullarını yeniden belirledi. Bir çivi çakmanın bile yasak olduğu doğa harikası Kelebekler Vadisi, Akdamar Adası, Erzurum Narman Peribacaları gibi sit alanlarında artık bungalovlar ve çadır kampları yapılabilecek...

Doğal sit alanlarıyla 86 proje tamamlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sağlıklı çevre koşullarında yaşamın sağlanması ve "Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi"nin başlatıldığını ve bu çalışmaların 86'sında sona gelindiğini açıkladı.

Şanlıurfa'da tarım arazilerinin imara açılması tartışıldı!

Türkiye'nin tarihi güzellikleri ile bilinen illerinden biri olan Şanlıurfa'da tarım alanlarının ve tarihi sit alanlarının imara açılması tartışıldı. Konu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) tarafından düzenlenen bir basın toplantısı ile yeniden gündeme getirildi.

Tarihi sit alanları Haberi

Tarihi sit alanları

Tarihi sit koruma koşulları!

Koruma altında olan ve yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin belli kurallar dahilinde verildiği alanlara sit alanları deniyor. Bu alanlarda tarihsel kent kalıntıları yer alıyor. Tarihte yaşayan insanlar hakkında sosyo-ekonomik, mimari, kültürel ve benzeri özellikler hakkında bilgi alınmasını sağlayan alanlar olarak da ifade etmek mümkün. 


Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılıyor. Arkeolojik sit alanları; tarihte yaşayan insanlar hakkında bilgilere ulaşılabilecek alanları olarak karşımıza çıkıyor. Bu insanların yaşayış tarzları, kullandıkları mimari yapılar, ekonomik ve kültürel olarak birçok özelliklerine arkeolojik sit alanlarında rastlamak mümkün.


Tarihi sit alanları; milli ve askeri tarih açısından önemli yerleşim alanları olarak biliniyor. Korunması gereken dokuları içinde barındıran alanlara tarihi sit alanı deniyor. 


Önemli bir tarihi olayın yaşandığı ya da önemli...