25 / 04 / 2024

Otomobil ticareti artık e-Devlet'ten mi yapılacak?

Otomobil ticareti artık e-Devlet'ten mi yapılacak?

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, noter harçlarının yüksekliğine dikkat çekerek otomobil ticaretinin noterlerden değil, e- Devlet üzerinden yapılması gerektiğini ve bu sayede tüketicinin yüksek harç ödemesinin önüne geçileceğini belirtti.



'CİDDİ MASRAF KALEMİ OLUŞTURUYOR'

Geçmiş dönemde otomobil ticaretinin noterlerden cuzi bir miktarda yapılması şartıyla bu sisteme devam edildiğini hatırlatan Erkoç, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde otomobil ticaretinin noterlerden alınması konusunda çalışılmıştı. Noterlerin talebi üzerine düşük bir noter harcı ile devam edilmesi kararlaştırıldı. Ancak şu an bu rakamın 400 TL’nin üzerine çıktığını görüyoruz. İkinci el otomobil pazarındaki gerilemeyi ve vatandaşın alım gücünün düştüğünü de göz önünde bulundurursak bu ücret ciddi bir masraf kalemi oluşturuyor" diye konuştu.

Otomobil ticaretinde online sisteme geçilmesi gerektiğine vurgu yapan Erkoç, "Bu alışveriş e-Devlet üzerinden yapılabilir, zaten noterler de bu işlemi gerçekleştirmek için benzer bir sistem uyguluyor. Yetki belgesi olan motorlu araç satıcıları satışlarını yapıp, beyannameleri ile de devlete vergilerini öder" dedi.

Erkoç, sistemin kusursuz işlemesi için güvenli ödeme sisteminin kullanılabileceğini de belirterek, "Alıcı ve satıcıyı korumak amacıyla işlem yapılırken birkaç saat para blokede kalabilir. Ruhsat çıktıktan sonra, herhangi bir sıkıntı yoksa para karşı tarafın hesabına aktarılabilir. Modern dünyada, gelişmiş hiçbir ülkede ikinci el otomobil satışı noterler aracılığıyla yapılmıyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa'da araba satışları 2021'de geriledi!

İkinci el otomobil satışlarına yeni düzenleme geliyor!

FED'den sert tepki! Altın fiyatları geriledi!

Dolar/TL atak yaptı! Bugün dolar ne kadar?

Bitcoin için kritik tarih belli oldu!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?

A101 aldın aldın online 20 Ocak kataloğu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön