19 / 04 / 2024

Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır?

Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır?

Tapu iptal ve tescil davası konusu itibariyle gayrimenkulün ayni hakkına ilişkin bir dava olarak biliniyor. Peki, Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır? İşte tüm detaylar...



Söz konusu yolsuzluk; tapu kütüğünde haklı bir sebep olmadan işlem yapılması, malik dışında başka bir kişi adına tescil edilmesi, ilgili taşınmazdaki tescilin değiştirilmesi yada tapu kütüğünden silinmiş olması, yapılan yolsuz tescil sonucu ayni hakkın zedelenmiş olması gibi sebeplerden kaynaklanabiliyor. 

Tapu iptal ve tescil davası, usule ve kanuna aykırı şekilde oluşturulmuş olan tapu kaydının iptalinde menfaati bulunan herkes tarafından açılabiliyor. Eğer miras olarak kalan bir taşınmaz için tapu iptal ve tescil davası açılacaksa davayı mirasçıların hepsinin birlikte açması gerekiyor. 

Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır?

Tapu iptal ve tescil davası, yolsuz bir tescil sebebiyle tapuda o taşınmaz bakımından malik olarak görünen kişiye karşı açılıyor. Eğer bu dava tapuda malik olarak görünen kişiden başka birine karşı açılacak olunursa dava, taraf sıfatı yokluğu sebebiyle reddedilebiliyor.

Tapu iptal ve tescil davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri oluyor. Davanın ise kesin yetki kuralı gereğince davaya konu gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılması gerekiyor.  Tapu iptal ve tescil davası ayni hakka tabi olduğundan dolayı davayı açmak için belirlenmiş herhangi bir zamanaşımı süresi bulunmuyor.

Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?

Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur?

Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır, şartları nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kira sözleşmesi hangi durumlarda fesh edilir?

Yapı kullanma izin belgesi nasıl sorgulanır?

Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?

Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi nasıl olur?

Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?

Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?


Geri Dön